Φεβρουαρίου 27, 2009

ΗΠΑ: «Βουτιά» του ΑΕΠ κατά 6,2% στο τέταρτο τρίμηνο


Με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως συρρικνώθηκε η αμερικανική οικονομία κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, μετά τη σημαντική πτώση των καταναλωτικών δαπανών και τη «βύθιση» των εξαγωγών.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 6,2%, σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση από το 1982.
Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν, κατά μέσο όρο, μείωση του ΑΕΠ κατά 5,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2008.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες συνιστούν περίπου το 70% της οικονομίας, μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα σχεδόν 30 ετών.
Η ύφεση εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου, καθώς αυξάνονται οι απώλειες θέσεων εργασίας και οι πωλήσεις υποχωρούν.
Η μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη συρρικνώθηκε το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου κατά 0,5%.
Ζημίες 827,1 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε η Blackstone Group, η μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου στον κόσμο, για το τέταρτο τρίμηνο, εξαιτίας διαγραφών σε συμμετοχές ιδιωτικού κεφαλαίου και real estate.

Οι ζημίες, εξαιρουμένων των δαπανών που σχετίζονται με την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο το 2007, διαμορφώθηκαν σε 68 σεντς ανά μετοχή, έναντι κερδών 88 εκατ. δολαρίων ή 8 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ζημίες 40 σεντς.

Πρόκειται για τις τρίτες ζημίες που ανακοινώνει η Blackstone, υπό τα ηνία του Στίβεν Σγουάρτζμαν, σε διάστημα τεσσάρων τριμήνων. Οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει κατά 88% από την αρχική δημόσια εγγραφή της, τον Ιούνιο του 2007. Χθες, έκλεισαν με απώλειες 6,1% στα 3,87 δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου