Φεβρουαρίου 25, 2009

Προβόπουλος : Δεν ανησυχώ όσο ο οίκος Moody’s.


Καθησυχαστικός για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τις δυνατότητες διαχείρισης της κρίσης εμφανίστηκε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γεώργιος Προβόπουλος, αναγνωρίζοντας, όμως, ότι οι καθυστερήσεις στην περιοχή μπορεί να ανέλθουν στο 10% (στα 5,5 δισ. ευρώ).
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters εκτίμησε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της κρίσης στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπογραμμίζοντας την ισχυρή κεφαλαιακή τους βάση και τη μικρότερη έκθεσή τους στην περιοχή, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές.
«Η ΤτΕ έχει απαιτήσει από τις ελληνικές τράπεζες να διατηρούν υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης - Tier 1) ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να κινούνται με σύνεση και το κάνουν. Ακόμα κι αν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση, υπάρχουν αρκετά αναχώματα», τόνισε.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επεκταθεί στην περιοχή, αλλά όχι στον βαθμό τραπεζών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αναφέροντας την περίπτωση της Αυστρίας. «Οι συνολικές χορηγήσεις των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 55 δισ. ευρώ, ποσοστό περίπου 16% - 17% του ελληνικού ΑΕΠ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για την Αυστρία είναι περίπου 70%». Ωστόσο, ο διοικητής διευκρίνισε ότι «δεν είναι υπερβολικά εφησυχασμένος. Πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση». Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι προσωρινές δυσκολίες δεν θα πρέπει να αλλάξουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των χωρών αυτών, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτές τις οικονομίες.
Σε ό, τι αφορά τους φόβους για την εκτόξευση των δανείων σε καθυστέρηση, ο κ. Προβόπουλος τόνισε: «Δεν ανησυχώ τόσο πολύ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως ο οίκος Moody’s. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση για να απορροφήσουν τέτοια σοκ». Μάλιστα, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι στα χειρότερα δυνατά σενάρια που εξετάζονται μέσω ασκήσεων προσομοίωσης σε ακραίες καταστάσεις (stress test) λαμβάνεται υπόψη ότι οι καθυστερήσεις στην περιοχή θα ανέλθουν σε 10% που βρίσκεται στο κάτω άκρο της εκτίμησης της Moody’s (10% - 20%).
«Οι τράπεζες», συνέχισε ο διοικητής της ΤτΕ, «δεν θα διανείμουν μερίσματα σε μετρητά, στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους βάσης, κατευθύνοντας κάποια από τα κεφάλαια αυτά για επιπλέον προβλέψεις που θα τους προσδώσουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα».
Ο κ. Προβόπουλος υπενθύμισε ότι οι δραστηριότητες των ελληνικών τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη αποτελούν περίπου το 14% των ενοποιημένων χορηγήσεων, που σημαίνει ότι ο συνολικός αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος ακόμα και στη μη πιθανή περίπτωση που επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου