Μαρτίου 30, 2009

Ξέφυγε το δημόσιο έλλειμμα στο 4,2% του ΑΕΠ


Πιο κοντά φέρνουν τα πρόσθετα μέτρα οι δραματικές αποκλίσεις που σημειώθηκαν στον προϋπολογισμό του 2008, καθώς εμφανίζεται έλλειμμα υψηλότερο κατά μισή εκατοστιαία μονάδα, σε σύγκριση με τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα υποβάλει εντός της εβδομάδας στη
Eurostat η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το έλλειμμα του 2008 κινήθηκε πέριξ του 4,2% του ΑΕΠ, από 3,7% του ΑΕΠ, που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ (όπως και των άλλων κρατών - μελών), η Eurostat θα προβεί σε εκτιμήσεις και θα ανακοινώσει την έκθεσή της για τις δημοσιονομικές εξελίξεις των «27» στις 23 Απριλίου. Η υπέρβαση του ελλείμματος θα αποτελέσει αφορμή για νέες συστάσεις προς την Ελλάδα, που θα βρίσκεται ήδη σε επιτήρηση (από τις αρχές Απριλίου) και θα επιβαρύνει το κλίμα στις ξένες αγορές, για τα ελληνικά ομόλογα.
Ακόμα, το υψηλότερο έλλειμμα δεν καλύπτει μια σειρά από εκκρεμότητες του Ελληνικού Δημοσίου, με κυριότερη εκείνη των χρεών των νοσοκομείων, τα ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ, και ακόμα παραμένουν εκτός ελλείμματος και δημόσιου χρέους, για το οποίο πιέζει η Κοινότητα.
Ταυτόχρονα, όμως, η νέα απόκλιση δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό, αφού, αν ο προϋπολογισμός του 2008 έκλεινε με έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ, φέτος απλά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα έπρεπε να διατηρήσει το έλλειμμα στα ίδια επίπεδα (3,7% του ΑΕΠ είναι και ο φετινός στόχος), ενώ, μετά τις αποκλίσεις του 2008, θα πρέπει να προβεί σε δημοσιονομική προσαρμογή κατά μισή εκατοστιαία μονάδα ή κατά 1,3 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν αρκούν για να αναχαιτίσουν την αυξητική πορεία του ελλείμματος, που πηγάζει από τη δραματική υστέρηση των φορολογικών εσόδων και το ΥΠΟΙΟ μελετάει νέο πακέτο μέτρων, με προτίμηση σε εκείνα που είναι πολιτικά ανώδυνα, λόγω των ευρωεκλογών και των γενικών εκλογών που θα ακολουθήσουν ή θα προκύψουν.
Πιέσεις
Η πρώτη ένδειξη για τη νέα υπέρβαση του δημοσιονομικού ελλείμματος δόθηκε από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, βάσει των οποίων, το 2008, το ταμιακό έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτινάχθηκε στο 7% του ΑΕΠ ή σε 17,1 δισ. ευρώ, έναντι 13,6 δισ. ευρώ, το 2007 ή 6% του ΑΕΠ. Μόνο το μήνα Δεκέμβριο, ο προϋπολογισμός άφησε έλλειμμα της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ, λόγω της τεράστιας υστέρησης των εσόδων, αλλά και της αύξησης των δαπανών.
Ο φετινός προϋπολογισμός επηρεάζει άμεσα, αφού, για να επιτευχθεί η αύξηση των εσόδων και να εισπραχθούν π.χ. 61 δισ. ευρώ, θα πρέπει ο ρυθμός αύξησης των εσόδων φέτος να είναι υψηλότερος, από το 13,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Οταν όμως καταγράφεται υστέρηση ακόμα και για την προσέγγιση του αρχικού στόχου, με βάση τα στοιχεία του πρώτου διμήνου (που δεν δημοσιοποιεί το υπουργείο Οικονομικών), πόσο μάλλον θα επιτευχθούν οι αναγκαστικά νεότεροι και υψηλότεροι στόχοι, χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Μετά την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ και το «πάγωμα» των μισθών (πάνω από 1.700 ευρώ) και των συντάξεων (πάνω από 1.100 ευρώ), το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δέχεται πλήθος εισηγήσεων από υπηρεσιακούς παράγοντες για το νέο κύκλο των μέτρων, τα οποία, άλλωστε, θα ζητήσει ξανά και η Κομισιόν, με την ένταξη στη διαδικασία της επιτήρησης στις αρχές Απριλίου.
Ο νέος κύκλος των μέτρων, που εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, θα υλοποιηθεί από τον Ιούνιο, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Το ΥΠΟΙΟ θα περιμένει να αποδώσουν έως τον Οκτώβριο του 2009, όταν θα γίνει ο πρώτος έλεγχος των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν, στο πλαίσιο της διαδικασίας της επιτήρησης.
Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΟ
Τα νέα μέτρα, που μελετώνται, είναι:
1. Η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς για τους συγγενείς πρώτου βαθμού.
2. Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων ορισμένων κατηγοριών, από το 2010.
3. Η κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν ορισμένα εισοδήματα, από το 2010.
4. Η «τακτοποίηση» σε εφορία και πολεοδομία των ημιυπαίθριων χώρων των κατοικιών έναντι τιμήματος.
5. Η επέκταση της αυτοπεραίωσης και σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 600.000 ευρώ (από 300.000 ευρώ που ισχύει), όπως ζητούν επιχειρηματικοί φορείς, μέτρο που θα αυξήσει τα έσοδα που θα εισπράττει, μέσω της φορολογίας εισοδήματος και χωρίς έλεγχο, το Δημόσιο.
6. Η αύξηση του ποσοστού του ΕΤΑΚ για τις μεγάλες περιουσίες φυσικών προσώπων, από το 0,1% που ισχύει φέτος, και η κλιμάκωσή του ανάλογα με το ύψος της περιουσίας.
7. Η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.
8. Η αύξηση της φορολογίας των υγρών καυσίμων.
9. Η νέα αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων και των ποτών.
10. Η αύξηση των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους.
11. Η ενίσχυση του αφορολόγητου με αποδείξεις, στο πλαίσιο της αέναης προσπάθειας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

ΠΑΝOΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου