Μαρτίου 22, 2009

Επιστολή ομογενών σε Ομπάμα-Μπάιντεν για το Κυπριακό.

Με επιστολή τους προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στελέχη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας τους καλούν να παρέμβουν για να ανατρέψουν αποφάσεις αξιωματούχων της κυβέρνησής τους που «υιοθετούν και επεκτείνουν ακόμη περισσότερο» το δόγμα Μπους στο Κυπριακό, το οποίο είναι «αντίθετο στις διακηρυγμένες θέσεις» τους.
Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην Ουάσιγκτον και τις συναντήσεις που ενδέχεται να έχει με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα, στρατηγό Τζέιμς Τζόουνς, οι ομογενείς καλούν τον πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν να παρέμβουν για να ανατρέψουν «απαράδεκτες ενέργειες» μελών της κυβέρνησής τους, πριν δημιουργηθούν προβλήματα τα οποία «θα χρειαστούν χρόνια για να επανορθωθούν».
Στην επιστολή τους τονίζουν επίσης ότι «με σοκ πληροφορηθήκαμε από δήλωση του Τουρκοκύπριου ''εκπροσώπου'' ότι η κυβέρνηση σας βρίσκεται κοντά στα όρια της εγκαθίδρυσης ντε φάκτο αναγνώρισης της παράνομης οντότητας στην Κύπρο, ενώ αγνοείται η διεθνώς αναγνωρισμένη κυπριακή κυβέρνηση. Κι όπως αντιλαμβανόμαστε, σχεδιάζουν να το πραγματοποιήσουν μέσω υψηλού επιπέδου συναντήσεων αξιωματούχων της κυβέρνησης με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, πριν να υπάρξουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο ή τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου».
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται και η συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και η βοήθειά της κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Λίβανο, όπως και οι χειρισμοί της με το πλοίο που μετέφερε όπλα από το Ιράν στη Συρία.
Τέλος, υπογραμμίζονται οι θέσεις και οι υποσχέσεις των Ομπάμα-Μπάιντεν στο Κυπριακό, τονίζοντας: «Η κατάσταση στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, με την οποία σας ευθυγραμμίζουν οι συνεργάτες σας, επιβλήθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται παράνομα στο νησί, τα οποία είναι περισσότερα απ' όσα διατηρούν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Μία τέτοια ντε φάκτο αναγνώριση θα μονιμοποιήσει περισσότερο την τουρκική εμμονή σε παράλογους όρους για τη λύση του Κυπριακού, στους οποίους όλοι οι Δημοκρατικοί της υποεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερουσίας αντιτίθεντο και τους οποίους ακόμη και η ρεπουμπλικανική μειοψηφία χαρακτήριζε απαράδεκτους για δυτικές δημοκρατίες».
Την επιστολή της «Συντονιστικής Προσπάθειας» των ομογενών υπογράφουν οι Αντριου Αθενς, Φίλιπ Κρίστοφερ, Αντι Μάνατος, Πανίκος Παπανικολάου, Νίκος Μούγιαρης, Γιώργος Τσούνης, Τάσος Ζαμπάς, Αντι Ζεμενίδης, Ζήνων Χριστοδούλου, Γιώργος Ντόβελος και Μιχάλης Γαλανάκης.
Τη δυσαρέσκεια που προκάλεσαν στην ομογένεια οι κινήσεις Αμερικανών αξιωματούχων για τις συναντήσεις που θα έχει στην Ουάσιγκτον ο κ. Ταλάτ, αναμένεται να μεταφέρει στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στη συνάντηση που θα έχουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη Δευτέρα, στις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδας).
Ο προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας θα έχει επίσης ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την ερχόμενη Τετάρτη και στη συνέχεια θα παραστούν και οι δυο στην τελετή που θα γίνει στο Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου