Μαρτίου 23, 2009

Αγορά βραχυπρόθεσμου εταιρικού χρέους εξετάζει η ΕΚΤ.

Περαιτέρω περιθώρια για μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη βλέπει ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Αξελ Βέμπερ, θεωρώντας πιθανή τη χρήση και άλλων «εργαλείων» νομισματικής χαλάρωσης.
«Θέμα τιμολόγησης» και όχι «πρόβλημα δημοσιονομικής σταθερότητας» το μεγάλο άνοιγμα στα spreads των ελληνικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων σύμφωνα με το διοικητή της Μπούντεσμπανκ, Αξελ Βέμπερ.
Σε δηλώσεις του στο συνέδριο που οργάνωσε χθες το German Marshall Fund στις Βρυξέλλες, ο Βέμπερ δεσμεύθηκε ότι οιοδήποτε επιπλέον μέτρο ποσοτικής χαλάρωσης πέρα των μειώσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν πρόκειται να πυροδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα τα ευρωπαϊκά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν υπήρξαν πληθωριστικά.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ωστόσο ζητούν από την ΕΚΤ να μην μειώσει μόνο τα επιτόκια αλλά και να αρχίσει να αγοράζει βραχυπρόθεσμο εταιρικό χρέος, γεγονός που, κατά τον Βέμπερ, εξετάζει η τράπεζα.

Ερωτηθείς εάν η Αυστρία χρειάζεται πακέτο διάσωσης από την Ε.Ε. ή το ΔΝΤ λόγω της μεγάλης έκθεσης των τραπεζών της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ο Βέμπερ απάντησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα όσον αφορά στη δημοσιονομική σταθερότητα και διέψευσε τις φήμες ότι η οικονομική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε στάση πληρωμής χρέους κάποια κυβέρνηση της Ευρωζώνης.

«Εάν υπάρχει πρόβλημα λόγω υπερβολικών δαπανών, ας αυξηθούν τα έσοδα», είπε χαρακτηριστικά. Αποκλείει κατηγορηματικά το γεγονός ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε. ευθύνεται για τις δημοσιονομικές δυσκολίες κάποιων χωρών, ενώ θεωρεί το μεγάλο άνοιγμα των spreads των ελληνικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών καθαρά «θέμα τιμολόγησης» και όχι «πρόβλημα δημοσιονομικής σταθερότητας».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου