Μαρτίου 27, 2009

Πρώτα θύματα της κρίσης οι παλιννοστούντες από την πρώην ΕΣΣΔ

Αντιμέτωποι με την ανεργία είναι σήμερα πολλοί από τους περίπου 250.000 παλιννοστούντες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που κατοικούν στη Βόρεια Ελλάδα. Από αυτούς, περί τους 100.000 ζουν στο νομό Θεσσαλονίκης.
Η πληθυσμιακή αυτή ομάδα είναι από τις πρώτες, που βιώνουν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα δε, στον κατασκευαστικό κλάδο, όπου τα τελευταία χρόνια απασχολούνται εξήντα στους εκατό πρόσφυγες.
Στα προβλήματα, που σχετίζονται με τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, θα πρέπει να προστεθεί και η αδυναμία πρόσβασης των παλιννοστούντων στην πληροφόρηση, σχετικά με την επιδότηση εργασίας ή τις δυνατότητες αυτοαπασχόλησης, μέσω προγραμμάτων, που χρηματοδοτούν τα συναρμόδια υπουργεία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Αυτοαπασχόληση Παλιννοστούντων. Προγράμματα Στήριξης και Προοπτικές», που οργανώνει για την Κυριακή το Αναπτυξιακό Κέντρο Νεολαίας «Πρωτοβουλία» - ΑΚΝΕ, στη Θεσσαλονίκη.
«Σήμερα, πολύ μεγάλο ποσοστό των παλιννοστούντων δεν έχουν σταθερή απασχόληση και εργασία», δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου, Γιώργος Γκουροβανίδης, επισημαίνοντας πως «το πρόβλημα εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα έως 35 ετών, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 60% του συνόλου, όσων διαμένουν στη Βόρεια Ελλάδα».
«Οι άνθρωποι αυτοί, συχνά, δεν γνωρίζουν καλά την ελληνική γλώσσα, με αποτέλεσμα να πληροφορούνται με καθυστέρηση και ενίοτε εκπρόθεσμα για τα προγράμματα απασχόλησης, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι, που έχουν πέσει θύματα επιτηδείων ή της αδιαφορίας υπαλλήλων δημοσίων υπηρεσιών», διεκρίνισε ο κ. Γκουροβανίδης.
Παρά ταύτα, το τηλεφωνικό κέντρο του ΑΚΝΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, δέχεται έως και 30 κλήσεις την ημέρα, από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να μάθουν για κάποιο από τα τρέχοντα επιδοτούμενα προγράμματα, ενώ και από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ υπάρχει πληροφόρηση για αρκετούς παλιννοστούντες, που κατάφεραν να τα αξιοποιήσουν.
Μάλιστα, τα περισσότερα επιχειρηματικά εγχειρήματα στον τομέα της αυτοαπασχόλησης, σε ορίζοντα τριετίας, έχουν αποδειχθεί βιώσιμα, σε ποσοστό που αγγίζει το 80%.
Πρόκειται κυρίως, για πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως μίνι μάρκετ και παραδοσιακά μαγαζιά, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 20-25% της απασχόλησης των παλιννοστούντων, ενώ σε ποσοστό 20% οι εργαζόμενοι δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.
Οι εκπρόσωποι του αναπτυξιακού κέντρου ζητούν να δημιουργηθούν προγράμματα ειδικά για αυτή την πληθυσμιακή ομάδα και επισημαίνουν την ανάγκη επίλυσης χρονιζόντων ζητημάτων, όπως η ανασφάλιστη εργασία και η αναγνώριση των πτυχίων των παλλινοστούντων.

με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου