Απριλίου 05, 2009

Να υποδεχθεί την Τουρκία στους κόλπους της κάλεσε την ΕΕ ο Μπαράκ Ομπάμα.Αντίδραση από Παρίσι-Βερολίνο.

Να υποδεχθούν την Τουρκία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο μήνυμα αισιοδοξίας στον μουσουλμανικό κόσμο, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, από την Πράγα όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ. Τη διαφωνία του στην ένταξη της Τουρκίας εξέφρασε πάντως ο Νικολά Σαρκοζί
.Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θ' αποτελούσε «ένα σημαντικό μήνυμα», καθώς η ενταξιακή διαδικασία για τη χώρα αυτή εξακολουθεί ν’ αποτελεί ένα ακανθώδες θέμα μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Ενώπιον των «27», στη διάρκεια του επίσημου γεύματος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η Δύση πρέπει να αναζητήσει την ευρύτερη συνεργασία με τα ισλαμικά κράτη και η καλύτερη απόδειξη αυτών των προσπαθειών είναι να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ.
Απόφαση της ΕΕ η ένταξη, ξεκαθαρίζει η Γαλλία
Αμεση ήταν η αντίδραση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος, μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, αντιτίθεται σε αυτό το ενδεχόμενο.
«Εγώ συνεργάζομαι στενά με τον πρόεδρο Ομπάμα, όμως σ’ ό,τι αφορά την ΕΕ, εναπόκειται στα κράτη μέλη της Ένωσης ν’ αποφασίσουν» επισήμανε, μιλώντας από την Πράγα στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.«Εγώ πάντοτε ήμουν αντίθετος στην ένταξη αυτή και παραμένω αντίθετος. Και νομίζω ότι μπορώ να πω ότι την άποψη της Γαλλίας συμμερίζεται κι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών μελών της ΕΕ» πρόσθεσε, τονίζοντας:«Η Τουρκία είναι μία πολύ μεγάλη χώρα, σύμμαχος της Ευρώπης και σύμμαχος των ΗΠΑ. Θα παραμείνει προνομιούχος εταίρος, κι η θέση μου αυτή ήταν και παραμένει αμετάβλητη».
Επιπλέον και η Γερμανία εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την προοπτική ένταξη της Τουρκίας.
Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη και πως μια εταιρική σχέση με την Τουρκία παραμένει μια εναλλακτική λύση. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία μιας στενής σχέσης με το μουσουλμανικό κόσμο και ιδιαίτερα με την Τουρκία επισημαίνοντας πως η μορφή την οποία θα λάβει αυτή η σχέση είτε μιλάμε για εταιρική σχέση είτε για πλήρη ένταξη εξακολουθεί να είναι αντικείμενο συζήτησης.
Παρά ταύτα, η δήλωση Ομπάμα, που όπως ήταν φυσικό προκάλεσε «πανηγυρισμούς» στην Αγκυρα.Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο καλωσόρισε τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.«Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία συνομιλιών με την Τουρκία για ένταξη» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Πράγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου