Μαΐου 08, 2009

74,6 δισ. δολ. για 10 τράπεζες

Το δίδυμο των "περιουσίων" του Ροκφέλερ, Μπερνάκι-Γκαιθνερ

Τα «τεστ αντοχής» των 19 μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών έδειξαν ότι οι δέκα από αυτές χρειάζονται συνολικά 74,6 δισ. δολάρια για να ξεπεράσουν τη συνεχιζόμενη ύφεση, όπως ανακοίνωσαν την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα.
Η
Bank of America η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα όσον αφορά στο ενεργητικό της, θα χρειαστεί από μόνη της τα μισά από τα χρήματα αυτά (33,9 δισ. δολάρια). Η Wells Fargo χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου κατά 13,7 δισ. δολάρια, η GMAC 11,5 δισ., η Citigroup 5,5 δισ. και η Morgan Stanley 1,8 δισ.
Εννέα από τις τράπεζες που υποβλήθηκαν στα "τεστ αντοχής" δεν χρειάζονται αύξηση κεφαλαίων. Μεταξύ αυτών είναι η JPMorgan Chase, η εταιρεία πιστωτικών καρτών
American Express η Goldman Sachs και η ασφαλιστική MetLife
Αναφερόμενος στα τεστ κοπώσεως ο διοικητής της FED, Mπεν Μπερνάνκι, υπογράμμισε ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως οδηγός στις προσπάθειές της για αναθεώρηση και ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου και των εποπτικών μηχανισμών του χρηματοοικονομικού κλάδου.
«Το ρυθμιστικό σύστημα θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί, να αξιολογεί και αν είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζει πιθανούς συστημικούς κινδύνους» σημείωσε ο κ. Μπερνάνκι, ενώ πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο μάθημα της κρίσης είναι ότι απαιτείται μία «ολιστική προσέγγιση και όχι μία πολιτική, που εστιάζει αποκλειστικά σε μεμονωμένους οργανισμούς και αποτυγχάνει να εντοπίσει ευρύτερα προβλήματα».

Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου