Μαΐου 07, 2009

Βουλγαρία:Ευρωπαϊκά κονδύλια για τους αγωγούς φυσικού αερίου

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα λάβει η Βουλγαρία, τόσο για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου «Ναμπούκο», όσο και για τη διασύνδεση του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου που διαθέτει με τους αγωγούς της Ελλάδας και της Ρουμανίας.
Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Οικονομικής Ανάκαμψης, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 5 δισ. ευρώ για τη διετία 2009-2010, ενώ εκτός της ενέργειας, χρηματοδοτούνται δράσεις για τη χρήση της τεχνολογίας, της πληροφορικής και της
Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Στο πρόγραμμα αυτό υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης 200 εκατ. ευρώ για τον αγωγό «Ναμπούκο» που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ε.Ε. Πέραν της Βουλγαρίας, πρόσβαση στα κεφάλαια αυτά θα έχουν η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Γερμανία και η Ρουμανία.
Η διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας θα χρηματοδοτηθεί με 45 εκατ. ευρώ, ενώ η διασύνδεση των δικτύων αγωγών φυσικού αερίου μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα χρηματοδοτηθεί με 10 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η Βουλγαρία, μαζί με άλλες 11 ευρωπαϊκές χώρες, θα λάβει χρηματοδότηση για την κατασκευή αποθηκευτικών υποδομών φυσικού αερίου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης από ενδεχόμενη διακοπή της ροής του φυσικού αερίου στο μέλλον.
Μετά το σοβαρό πρόβλημα, το οποίο αντιμετώπισε το ενεργειακό ισοζύγιο της γειτονικής χώρας από την κρίση του φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η Σόφια έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να εξασφαλίσει τη ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία (South Stream), την Κασπία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
ΠΗΓΗ: Bta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου