Μαΐου 19, 2009

Επιδρομή κατά των πολλών (πολιτών) για φόρους.

«Συναγερμός» έχει σημάνει σε όλο τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για να ανατραπεί η αρνητική εικόνα των εσόδων και να καλυφθεί μέρος της «μαύρης τρύπας», που ξεπερνά το 1,6 δισ. ευρώ.

Ο τρόπος «τόνωσης» των εσόδων ήταν και το αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, με τη συμμετοχή του ειδικού γραμματέα της ΥΠΕΕ Πασχάλη Μπουχώρη και ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων.

Τα στελέχη της ΥΠΕΕ έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, εν όψει και της θερινής περιόδου, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί όχι μόνο στον έλεγχο των βιβλίων και στην υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα και στην έκδοση φορολογικών στοιχείων.

Στις περιπτώσεις μάλιστα που εντοπίζονται επιχειρήσεις οι οποίες καθυστερούν να υποβάλουν τις περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις του ΦΠΑ θα εκδίδονται άμεσα εντολές προσωρινού ελέγχου.

Ο ειδικός γραμματέας της ΥΠΕΕ κ. Μπουχώρης επεσήμανε επίσης ότι σκοπός των συνεργείων ελέγχου θα πρέπει, μεταξύ των άλλων, να είναι:

α) o έλεγχος στη διακίνηση των εμπορευμάτων, δηλαδή εάν τα μεταφερόμενα στους δρόμους αγαθά με οποιονδήποτε τρόπο έχουν φορολογικά στοιχεία.

β) o έλεγχος στην έκδοση και λήψη φορολογικών στοιχείων σε όλες τις συναλλαγές που θα πέσουν στην αντίληψή τους.

γ) να περάσουν το μήνυμα στους πολίτες, ότι έχουν υποχρέωση να ζητούν και να παίρνουν αποδείξεις για τις αγορές τους.

Τουριστικές περιοχές

Εν όψει εξάλλου της θερινής περιόδου ο κ. Μπουχώρης τόνισε ότι θα πρέπει να ελέγχονται συχνότερα οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη παραβατικότητα, όπως π.χ. όλες οι παραλιακές οδοί, πλατείες, κέντρα διασκέδασης, παραλίες -πλαζ, μαγαζιά τουριστικών ειδών, ξενοδοχεία, χώροι στάθμευσης κ.λπ.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στον τρόπο συγκρότησης των μεικτών συνεργείων της ΥΠΕΕ και της Τροχαίας που θα σταματούν για έλεγχο, με φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (laptop), τα ακριβά - πολυτελή αυτοκίνητα, των οποίων η εργοστασιακή αξία υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, με στόχο τον αυστηρότερο έλεγχο του «πόθεν έσχες».

Τα εν λόγω ειδικά συνεργεία, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (15.5.2009, σελ. 1) θα στήνουν «μπλόκα» σε εθνικές οδούς, μαρίνες, «ακριβά» προάστια, αλλά και έξω από νυχτερινά κέντρα - μπαρ και θα ελέγχουν, εκτός από το δίπλωμα και την άδεια οδήγησης, εάν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας, αν το όχημα έχει περάσει από ΚΤΕΟ εάν γίνεται παράνομη χρήση πετρελαίου κίνησης, αλλά και τον αριθμό πλαισίου του αυτοκινήτου.

Σύστημα ELENXIS

Τα στελέχη της ΥΠΕΕ, με τη συνδρομή του συστήματος ELENXIS, θα μπορούν άμεσα να διαπιστώνουν:

* εάν ο κάτοχος του αυτοκινήτου έχει δηλώσει την αγορά του στη φορολογική δήλωση

* εάν το ετήσιο εισόδημά του καλύπτει το τεκμήριο αγοράς του Ι.Χ.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί οποιαδήποτε παράβαση τότε θα ενημερώνεται άμεσα η αρμόδια υπηρεσία της ΥΠΕΕ, που με τη σειρά της θα αποστέλλει ειδικό σημείωμα ελέγχου στην αρμόδια ΔΟΥ ούτως ώστε να καλείται ο φορολογούμενος για περαιτέρω έλεγχο και, όπου απαιτείται, να του επιβάλλονται οι φόροι και τα πρόστιμα που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.


http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου