Μαΐου 29, 2009

Νέες πηγές συγκέντρωσης χρημάτων αναζητούν οι τράπεζες

Αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έθεσαν όριο το ποσό των μελλοντικών εσόδων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες για τη συμπλήρωση των «κενών» που εντόπισαν στην κεφαλαιακή τους βάση τα «τεστ κοπώσεως», στα οποία υποβλήθηκαν από την κυβέρνηση Ομπάμα, αναγκάζοντας ορισμένες από τις τράπεζες να αναζητήσουν άλλες πηγές συγκέντρωσης χρημάτων, όπως επισημαίνουν έγκυρα πληροφορημένες πηγές.
Στο πλαίσιο του νέου κανονισμού της Φέντεραλ Ριζέρβ, οι προβλέψεις για τα έσοδα του 2009 και του 2010 μπορούν να αντιστοιχούν μέχρι και στο 5% του επιπρόσθετου κεφαλαίου που καλούνται οι δέκα τράπεζες να συγκεντρώσουν. Οι δέκα τράπεζες καταβάλλουν προσπάθειες για τη συγκέντρωση συνολικού ποσού 74,6 δισ. δολαρίων, ώστε να είναι σε θέση να καλύψουν μελλοντικές ζημίες. Οι τράπεζες έχουν προθεσμία μέχρι τις 8 Ιουνίου για την έγκριση των σχεδίων συγκέντρωσης κεφαλαίων.
Ο συγκεκριμένος κανονισμός δεν φαίνεται να ασκεί περαιτέρω πιέσεις στις εμπλεκόμενες τράπεζες -μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η Bank of America, PNC Financial Services και
Wells Fargo & Co.-, διότι οι πρόσφατες ανοδικές τάσεις στα χρηματιστήρια και το ανανεωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον προς τις τράπεζες έχει καταστήσει πιο εύκολη τη συγκέντρωση κεφαλαίων, μέσω της πώλησης μετοχών ή μέσω της μετατροπής προνομιούχων σε κοινές μετοχές.
Αλλά η τροπολογία αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ ρυθμιστικών αρχών και τραπεζών που υποβλήθηκαν στα «τεστ κοπώσεως», τα οποία αποσκοπούσαν στη σταθεροποίηση της τραπεζικής βιομηχανίας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς το χρηματοοικονομικό σύστημα.
Η Fed είχε μειώσει σημαντικά το μέγεθος των ελλείψεων κεφαλαίου για ορισμένες τράπεζες πριν από την ολοκλήρωση των «τεστ κοπώσεως». Για παράδειγμα, για την Bank of America, οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για συγκέντρωση περισσότερων από 50 δισ. δολάρια, ποσό που τελικώς μειώθηκε στα 33,9 δισ. δολάρια.
Ομως, παρά τις υποχωρήσεις από την πλευρά της Fed, η αντιπαράθεση για τα μελλοντικά κέρδη, που θα είναι σε θέση να συγκεντρώσουν οι τράπεζες τα προσεχή χρόνια, συνεχίζει και αποτελεί ένα «ακανθώδες» ζήτημα. Οι ρυθμιστικές αρχές εκτιμούν ότι οι δέκα τράπεζες που χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια θα είναι σε θέση να συγκεντρώσουν έσοδα 215,3 δισ. δολαρίων, ώστε να απορροφήσουν τις ζημίες του 2009 και του 2010, αλλά πολλές τράπεζες υποστηρίζουν ότι τα ποσά είναι πολύ χαμηλά και δεν υπολογίζουν τη μεμονωμένη απόδοση κάθε τράπεζας.

}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου