Μαΐου 09, 2009

Ο Τσάβες κρατικοποιεί εξήντα πετρελαϊκές εταιρείες που τις κατέλαβε με τον στρατό

Ο Πρόεδρος Hugo Chavez χαιρετάει εργαζομένους στα πετρέλαια της Zulia . 8 Μαΐου 2009.
Με εντολή του προέδρου Ούγκο Τσάβες, ο στρατός της Βενεζουέλας κατέλαβε το Σάββατο περίπου 60 πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες κρατικοποιούνται,λόγω των απλήρωτων χρεών τους πρός το δημόσιο.
Η επιχείρηση «εθνικοποίησης» αφορά τις ιδιωτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η αμερικανική Williams Companies, που βρίσκονται στην περιοχή Ζούλια, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι ο νέος γύρος κρατικοποιήσεων θα αποφέρει στη χώρα κέρδη 700 εκατ. δολαρίων το χρόνο, ενώ περίπου 8.000 υπάλληλοι θα περάσουν από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα.

Από την Παρασκευή ο Τσάβες είχε προαναγγείλει ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει τον έλεγχο εκατοντάδων μικρών σκαφών και άλλων περιουσιακών στοιχείων πετρελαϊκών εταιριών που λειτουργούν στη Βενεζουέλα.Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας και Πετρελαίου Ραφαέλ Ραμίρεζ, περισσότερο από το 80% αυτών των εταιριών θα τεθούν υπό τον έλεγχο της κρατικής εταιρείας πετρελαίων PDVSA.

Η παραγωγή της Βενεζουέλας, που είναι μέλος του ΟΠΕΚ , ήταν 2.13 εκ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, και έχει μειωθεί κατα 23% από τον Φεβρουαρίο του 2005. Η παραγωγή μπορεί να πέσει κάτω από 2 εκ. βαρέλια ημερησίως για πρώτη φορά από το 1989, σύμφωνα με στελέχη των αμερικανικών Τραπεζών.

Οι αμερικανικές εταιρείες Schlumberger και Halliburton οι οποίες ελέγχουν τεχνολογικά την πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας διεξάγουν «τεχνολογικό και οικονομικό πόλεμο κατά του Τσάβες.

με πληροφορίες από ΑΠΕ , bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου