Μαΐου 29, 2009

Ευρωζώνη: Στο μηδέν ο πληθωρισμός το Μάιο

Στο μηδέν υποχώρησε το ποσοστό του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το Μάιο, για πρώτη φορά σε διάστημα τουλάχιστον 13 ετών, μετά την μείωση του κόστους ενέργειας και τις περικοπές τιμών από τις εταιρείες, μεσούσης της οικονομικής κρίσης.
Το ετήσιο ποσοστό είναι το χαμηλότερο από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία από τη Eurostat το 1996. Τον Απρίλιο είχε διαμορφωθεί στο 0,6%.
Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μείωσή του αυτόν το μήνα στο 0,2%, κατά μέσο όρο.


-Δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια ότι η παγκόσμια κρίση πλησιάζει προς το τέλος της, παρά το γεγονός ότι η απειλή του αποπληθωρισμού φαίνεται να εξαφανίζεται από τον χάρτη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του μέλους της ΕΚΤ, Mario Draghi.
"Υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια. Η πιθανότητα του αποπληθωρισμού, με την έννοια της παρατεταμένης υποχώρησης των τιμών, είναι μηδαμινή", δήλωσε σε συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας ο Draghi.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμη πιθανό να υποδείξουμε με βεβαιότητα την κυκλική ανάκαμψη.
Το μέλος της ΕΚΤ επεσήμανε ακόμη ότι θα υπάρξουν ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια παγκοσμίως κατά την επόμενη διετία, λόγω της ανάγκης να αντικατασταθεί ο σημαντικός όγκος κυβερνητικών χρεογράφων στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου