Μαΐου 12, 2009

Fitch: Υποβάθμιση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προβλέπει ύφεση -2%,και ότι το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος θα αυξηθούν στο 6% και το 106% του ΑΕΠ αντίστοιχως το 2009.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας από «σταθερές» σε «αρνητικές», επικαλούμενος τα επίμονα προβλήματα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Πάντως, διατηρήθηκε η αξιολόγησή του «A» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητά της Ελλάδας.
Όπως σημείωσε ο Κρις Πράις, διευθυντής της ομάδας Fitch Sovereigns: «η Ελλάδα, μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη το 2001 έχει δείξει περιορισμένη ικανότητα διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής». Επίσης, τόνισε πως «το έλλειμμα υποχώρησε την τελευταία δεκαετία μόνο μια χρόνια (το 2006) κάτω από το όριο του 3%».
Ο ξένος οίκος υπογράμμισε ότι οι αρχές υπερεκτιμούν τα δημόσια έσοδα, ενώ η υπέρβαση των δαπανών αντανακλά αδυναμία ελέγχου και έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, «η Ελλάδα πραγματοποιεί υψηλές δαπάνες για μισθούς στον δημόσιο τομέα, συντάξεις και εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, παρά την μερική ανακούφιση από τα χαμηλά επιτόκια. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αμφιβάλλει για την ικανότητα των αρχών να διαχειριστούν τα δημόσια οικονομικά σε ένα πιο δύσκολο διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον και προβλέπει ότι το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος θα αυξηθούν στο 6% και το 106% του ΑΕΠ αντίστοιχα το 2009. Ο οίκος προέβλεψε ακόμη ότι το ΑΕΠ πιθανόν να υποχωρήσει κατά 2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου