Ιουνίου 27, 2009

Η Γαλλία συμφώνησε να δεχθεί 100 λαθρομετανάστες από την Μάλτα το 2010.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας υποσχέθηκε να δεχθεί άλλη μια ομάδα 100 προσφύγων από την Μάλτα την επόμενη χρονιά, πλέον των 99 που συμφώνησε να απορροφήσει από τη νήσο της Μεσογείου, που αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα λόγω της μετανάστευσης.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Μάλτα ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν κάλεσε και τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ να ακολουθήσουν το Γαλλικό παράδειγμα.

"Δεν μπορούμε να επιβάλουμε τίποτε, αλλά τους ζητώ να μας ακολουθήσουν. Ήλθα εδώ συμβολικά, για να δείξω στους συναδέλφους μου στην ΕΕ το πώς μπορούμε αποτελεσματικά να μοιραστούμε τα βάρη", είπε.

Η ομάδα των 99 προσφύγων θα αναχωρήσει από το έδαφος της Μάλτας την 9η Ιουλίου.

Η υποδοχή τους στη Γαλλία αποτελεί μέρος πιλοτικού προγράμματος στο οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ νωρίτερα τον Ιούνιο. Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας ζήτησαν η συμφωνία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης να είναι δεσμευτική, κάτι που συνάντησε την άρνηση των υπολοίπων χωρών.

Ο Μπεσόν είπε ότι η Γαλλία θέλει να εντείνει την "πίεση" στους λαθρέμπορους σάρκας, που όπως σημείωσε γίνονται όλο και πιο επαγγελματίες.

Η Μάλτα έχει καλέσει επανειλημμένως άλλες χώρες της ΕΕ να δεχθούν ορισμένους από τους μετανάστες που φθάνουν στη νήσο, αλλά οι αντιδράσεις υπήρξαν ιδιαίτερα επιφυλακτικές.

Πάνω από 9.000 επίδοξοι μετανάστες έφθασαν στις ακτές του πυκνοκατοικημένου νησιού των 400.000 κατοίκων τα τελευταία έξι χρόνια. Πάντως τους τελευταίους μήνες σημειώνεται απροσδόκητη μείωση των αφίξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου