Ιουνίου 18, 2009

20 Ιουνίου.Παγκόσμια ημέρα του λαθρομετανάστη

Την ανάγκη αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και δράσεων για την επίλυση των προβλημάτων τους, υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου).
«Σε ολόκληρο τον κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους εξαιτίας της βίας, των διωγμών και του πολέμου. Στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, ενώ είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι εξαιτίας της εξελισσόμενης οικονομικής κρίσης», αναφέρει ο γ.γ. του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων «Πραγματικοί Άνθρωποι, Πραγματικές Ανάγκες», υπογραμμίζει το πόσα πολλά έχουν χάσει αυτοί οι άνθρωποι -ακόμη και τις πατρίδες τους- αλλά και πόσα πρέπει να κάνει η ανθρωπιστική κοινότητα για να τους βοηθήσει.
Όπως σημειώνει ο γ.γ. του ΟΗΕ, υπάρχουν ελλείψεις στην κάλυψη των βασικών αγαθών των προσφύγων, όπως η στέγη, οι υπηρεσίες υγείας, η εκπαίδευση, η τροφή και το πόσιμο νερό. Παράλληλα, οι πρόσφυγες χρειάζονται προστασία από τη βία και την κακομεταχείριση, ενώ τα ποσοστά του υποσιτισμού και της θνησιμότητας είναι συχνά υψηλότερα στους προσφυγικούς πληθυσμούς.
«Οι άγαμες γυναίκες και κοπέλες είναι επίσης ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην εκμετάλλευση. Η εμπειρία δείχνει ότι η παραμονή στο σχολείο μειώνει τον κίνδυνο της κακομεταχείρισης. Χρειάζονται, συνεπώς, περισσότεροι πόροι για την ίδρυση και συντήρηση των σχολείων για τους πρόσφυγες», τονίζει ο γ.γ. του ΟΗΕ και προσθέτει:
«Για την αντιμετώπιση αυτών και των άλλων πολλών προβλημάτων απαιτούνται δέσμευση και δράση. Η αλληλεγγύη πρέπει να είναι η βάση της δράσης μας. Αυτό ισχύσει ιδιαίτερα σε μια εποχή στην οποία η οικονομική κρίση ασκεί πίεση στα κονδύλια που διατίθενται για ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές δράσεις.
Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρας Προσφύγων, ας εξασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω του πολέμου, των διωγμών ή των αναταραχών θα απολαμβάνουν την υποστήριξη και τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες προκειμένου να οικοδομήσουν μια καλύτερη ζωή».
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου