Ιουνίου 29, 2009

Αλβανία: Στο 52% η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές

Τα exit polls δίνουν προβάδισμα στον Σαλί Μπερίσα.

Στο 52% έφθασε η συμμετοχή του εκλογικού σώματος στις χθεσινές, βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τοπικοί παρατηρητές της όλης διαδικασίας.

Ηκαταμέτρηση των ψήφων για την ανάδειξη του νικητή και νέου πρωθυπουργού της χώραςσυνεχίζεται. Σύμφωνα με τα exit polls, πάντως, ο απερχόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, φαίνεται να προηγείται του βασικότερου αντιπάλου του, προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα.

Η χθεσινή εκλογική διαδικασία κύλησε ομαλά σε γενικές γραμμές, ενώ όπως διαβεβαίωσε με δηλώσεις του ο επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Αρμπέν Ριστάνι, χωρίς προβλήματα θα κυλήσει και η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων.

Τα προβλήματα αφορούσαν κυρίως τους εκλογικούς καταλόγους και την τεχνική υποδομή.

Τις εκλογές παρακολούθησαν πέντε διεθνείς οργανισμοί, ο ΟΑΣΕ / ODHIR, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και μια αποστολή παρατηρητών από τις ΗΠΑ. Πρόκειται συνολικά περί τους 450 ξένους παρατηρητές, οι οποίοι συνεργάζονται με άλλους 5.000 τοπικούς παρατηρητές.

Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα έγιναν οι εκλογές και στις περιοχές με αμιγή ελληνικό μειονοτικό πληθυσμό. Οι περιφέρειες Αργυροκάστρου και Αυλώνας όπου συμπεριλαμβάνονται και οι περιοχές με αμιγή ελληνικό μειονοτικό πληθυσμό, εκλέγουν συνολικά 17 έδρες.

ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου