Ιουνίου 27, 2009

Σερβία - Συναντήσεις Παπανδρέου με Τάντιτς και Ντάτσιτς

Οι σχέσεις Αθηνών - Βελιγραδίου, η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και η ένταξή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της χώρας στη Σοσιαλιστική Διεθνή ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τις συναντήσεις που είχε σήμερα στο Βελιγράδι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και τον υπουργό Εσωτερικών και αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης Ιβιτσα Ντάτσιτς.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, ενώ οι Σέρβοι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου για την ομαλοποίηση της κατάστασης στη Σερβία με το σχηματισμό της πρώτης δημοκρατικής κυβέρνησης, αλλά και για την υποστήριξή του για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο πρώτος πολιτικός που επισκέφθηκε τη Σερβία μετά τη δημοκρατική αλλαγή και στήριξε τις προσπάθειες της χώρας να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Σερβία έχουν πολύ καλές σχέσεις, καθώς βρίσκονται στον ίδιο γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης, έχουν κοινούς στόχους και κοινές προκλήσεις να αντιμετωπίσουν. Τόνισε ότι στρατηγικός στόχος της Σερβίας είναι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια ο κ. Παπανδρέου ήταν πάντα πρόθυμος και διαθέσιμος να βοηθήσει.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του ανέφερε ότι υπάρχουν σχέσεις στενής φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού και ανάπτυξης της Σερβίας. Η συνεργασία, πρόσθεσε, έχει πολύ μεγάλη σημασία και για την Ελλάδα και για τα Βαλκάνια, καθώς οι δυο χώρες μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Ανέφερε, επίσης, ότι οι σοσιαλιστικές πολιτικές δυνάμεις των Βαλκανίων πρέπει να χαράξουν το δικό τους οδικό χάρτη απέναντι στα αδιέξοδα της κρίσης.

Τόνισε, επίσης, ότι με τη νέα κυβέρνηση έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στη Σερβία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την πολυτέλεια, ούτε το δικαίωμα να κρατά εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας τη Σερβία, η οποία δικαιούται να ενταχθεί και το έχει αποδείξει. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο ίδιος και σήμερα αλλά και αύριο ως κυβέρνηση θα στηρίξει την πορεία ένταξης της Σερβίας με όλες του τις δυνάμεις.

Στη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών, πέραν των διμερών ελληνοσερβικών σχέσεων συζητήθηκε και το θέμα της ένταξης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Ντάτσιτς, στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Η πρώτη συζήτηση για το θέμα αυτό θα γίνει στη Διεθνή το τριήμερο που ακολουθεί, καθώς θα συνεδριάσει στο Μαυροβούνιο το συμβούλιο της Οργάνωσης υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη χαρά του γιατί υπάρχει τελικά σταθερότητα στη Σερβία και τόνισε τη σημασία που έχει η παρουσία της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τόνισε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να ενδυναμωθούν οι σοσιαλιστικές φωνές στη Σερβία απέναντι στο άδικο οικονομικό σύστημα, το οποίο τιμωρεί χώρες όπως η Σερβία, η οποία δεν ευθύνεται για όσα της καταλογίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου