Ιουνίου 24, 2009

Ρεκόρ δανεισμού από ΕΚΤ στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης

Ρεκόρ δανεισμού των τραπεζών της Ευρωζώνης κατέγραψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην πρώτη προσφορά της κεφαλαίων με διάρκεια ενός έτους, καθώς πασχίζει να αντιμετωπίσει τη σοβαρή ύφεση που διέρχονται οι οικονομίες της περιοχής.

Το συνολικό ποσό που χορήγησε η ΕΚΤ στο τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ ανέρχεται στα 442,2 δισ. ευρώ, για 12 μήνες και με επιτόκιο 1%. Το προηγούμενο ρεκόρ χορηγήσεων από την ΕΚΤ ήταν 348,6 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2007, με διάρκεια 2 εβδομάδων.

Η ζήτηση για τα συγκεκριμένα κεφάλαια με διάρκεια ενός έτους εκτιμάται ότι ενισχύθηκε σημαντικά λόγω της πεποίθησης των χρηματοοικονομικών αγορών ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα προβεί σε άλλη μείωση των επιτοκίων της, σε επίπεδα χαμηλότερα από το τρέχον 1%.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να μειώσει δραστικά το κόστος δανεισμού στην αγορά, ενώ οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ενισχύεται η εμπιστοσύνη του τραπεζικού κλάδου για τις προοπτικές των χορηγήσεων και την απόκτησης κεφαλαίων.

Από την εποχή της κατάρρευσης της μεγάλης επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ έχει μειώσει συνολικά τα επιτόκιά της κατά 3,25%, στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας της, που είναι το τρέχον 1%.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Financial Times, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου