Ιουνίου 29, 2009

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος φτιάχνει προφίλ σωτήρα της πολιτικής από τη διαφθορά, ενώ διεκδικεί ρόλο εθνικού προμηθευτή του Δημοσίου στην πληροφορική

Όσο περισσότερο δυσκολεύεται να εμφανίσει αξιοπρεπή αποτελέσματα στους μετόχους που εμπιστεύθηκαν την MIG το 2007, επενδύοντας 5 δισ. ευρώ στο… άστρο του, τόσο περισσότερο ο Ανδρέας Βγενόπουλος φαίνεται να αναπτύσσει τάσεις… αναχώρησης από το επιχειρηματικό πεδίο και ανάληψης ενός πολιτικού ρόλου, που προς το παρόν περιορίζεται στις παρυφές του πολιτικού συστήματος, αλλά θα μπορούσε με τις κατάλληλες συνθήκες να τοποθετηθεί και στο κέντρο του.

Ύστερα από αρκετές πρωτοβουλίες «κοινωνικής» ή «εθνικής» ευθύνης, με αμφίβολα αποτελέσματα για τον όμιλό του και τους μετόχους (εξαγορά της Ολυμπιακής, πόλεμος τιμών στο γάλα και το γιαούρτι) και αφού τελείωσε άδοξα για τον ίδιο το πείραμα του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού, ο κ. Βγενόπουλος αποφάσισε ξαφνικά να εμφανισθεί ως αυτόκλητος υπερασπιστής της διαφάνειας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και να ρίξει… ΦΩΣ στις δαπάνες και του διαγωνισμού του Δημοσίου, με την αξιοποίηση συστημάτων πληροφορικής που θα προσφέρει η SingularLogic.

Μάλιστα, προσφέρθηκε να διαθέσει στο δημόσιο δωρεάν εξοπλισμό και λογισμό της SingularLogic, η αξία του οποίου με τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις θα φθάνει σε ύψος κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, για να αναπτυχθεί ένα σύστημα που θα ελέγχει σε όλα τα στάδια τις φαρμακευτικές δαπάνες, από τη συνταγογράφηση ενός φαρμάκου, μέχρι την απόκτησή του από κάθε ασφαλισμένο.

Το πολιτικό παιχνίδι του κ. Βγενόπουλου, μετά την κατ’ εξοχήν πολιτική παρέμβασή του, αρχίζει πλέον να γίνεται σαφές:

- Ο Mr MIG επιχειρεί να αλλάξει τη δημόσια εικόνα του και από σκληρός επιχειρηματίας, που θα έκανε τα πάντα για την αποκόμιση κερδών, επιδιώκει τώρα να εμφανισθεί ως επιτυχημένος και αδιάφθορος μάνατζερ, που ειλικρινά επιδιώκει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

- Έτσι, την ώρα που οι πολίτες διαπιστώνουν καθημερινά τη διαχειριστική ανεπάρκεια της πολιτικής τάξης και τα συνεχή κρούσματα διαφθοράς της, ο κ. Βγενόπουλος θα ήθελε να αντιδιαστείλουν τη δημόσια εικόνα που εκείνος δημιουργεί, εμφανιζόμενος ως ένα πρόσωπο με νέες ιδέες, καθαρές προθέσεις και σαφείς προτάσεις υπέρβασης της κρίσης του πολιτικού συστήματος.

- Ο κ. Βγενόπουλος επιμένει ότι δεν ενδιαφέρεται να ακολουθήσει πολική καριέρα, αλλά αναμφίβολα θα έμπαινε σε μεγάλο πειρασμό να το κάνει, αν η κατεστημένη πολιτική τάξη κατέρρεε, όπως συνέβη στην Ιταλία, προσφέροντάς του τη δυνατότητα να εμφανισθεί ως εθνικός σωτήρας, κατά τα πρότυπα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στο μεταξύ, και μέχρι να εμφανισθεί μια μεγάλη ευκαιρία ανάληψης πολιτικού ρόλου, ο κ. Βγενόπουλος όλα δείχνουν ότι θα αποφύγει βιαστικές κινήσεις, που θα «έκαιγαν» πρόωρα τις φιλοδοξίες του.

- Σε ό,τι αφορά τα media, ο κ. Βγενόπουλος αποφεύγει να τα αξιοποιήσει ευθέως σαν εφαλτήριο μιας πολιτικής σταδιοδρομίας, όπως έκανε με επιτυχία ο Ιταλός πρωθυπουργός και με κακή κατάληξη η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου. Όμως, αξιοποιεί σε κάθε ευκαιρία το βήμα που απλόχερα προσφέρουν τα media, σε έναν επιχειρηματία που διαχειρίζεται διαφημιστικά κονδύλια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ φαίνεται ότι «επιστρατεύει» και το διαδίκτυο, φροντίζοντας κάθε δημόσια τοποθέτησή του να μεταδίδεται ζωντανά μέσω webcast.

Μέχρι να αποδειχθεί αν θα ευοδωθούν τα όποια πολιτικά σχέδια του κ. Βγενόπουλου, γεγονός παραμένει ότι ο Mr MIG φορά σήμερα μόνο το… επιχειρηματικό καπέλο και είναι εξουσιοδοτημένος από τους μετόχους του μόνο να αυξήσει την περιουσία τους, όχι να την χρησιμοποιήσει για να εκπληρώσει προσωπικές φιλοδοξίες.

Σε αυτό τον τομέα, τα αποτελέσματα προς το παρόν δεν είναι θεαματικά: μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της MIG και της Marfin Popular Bank, την αποτυχία της πολυδιαφημισμένης νέας αύξησης κεφαλαίου, την «χαμηλή πτήση» των μετοχών του ομίλου και την απουσία νέων οραμάτων που θα δημιουργήσουν προσδοκίες (γιατί η ανάληψη του ελέγχου της Ολυμπιακής μόνο προβληματισμό δημιουργεί…), οι μέτοχοι αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους.

Δεν είναι ίσως τυχαίο, ότι η Marfin Popular Bank έδωσε το δικαίωμα στους μετόχους να επανεπενδύσουν τα μερίσματά τους, αλλά τελικά το έπραξε μόνο το 22%, δηλαδή μόνο ο κλειστός κύκλος των βασικών μετόχων, ενώ οι υπόλοιποι προτίμησαν να πάρουν τα μετρητά.

Η κίνηση… γενναιοδωρίας του κ. Βγενόπουλου προς το Δημόσιο, με τη δωρεάν παροχή ενός εξελιγμένου πληροφοριακού συστήματος για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, καθώς εκ πρώτης όψεως μια εταιρεία του ομίλου της MIF εμφανίζεται να «θυσιάζει» την περιουσία των μετόχων, προς χάρη των φιλοδοξιών Βγενόπουλου να εμφανισθεί ως «κοινωνικά υπεύθυνος».
Από τη σκοπιά του μετόχου, θα ρωτούσε κάποιος τον κ. Βγενόπουλο, αν έχει πράγματι τόση διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά, γιατί δεν καλύπτει εξ ιδίων πόρων στην SingularLogic τις δαπάνες για την ανάπτυξη και εγκατάσταση του συστήματος, που ο ίδιος θέλει να δωρίσει; Γιατί να ζημιωθούν οι μέτοχοι, χωρίς μάλιστα να έχουν εξουσιοδοτήσει ρητά τον κ. Βγενόπουλο, σε μια γενική συνέλευση, να προχωρήσει σε αυτές τις «γενναιόδωρες» ενέργειες;

Οι πρώτες αντιδράσεις της κυβέρνησης, δια του υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου, δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό η πρότασή του να γίνει δεκτή και το Δημόσιο να εγκαταστήσει το «δωρεάν» σύστημα της SingularLogic για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Άλλωστε, την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι υπήρχε σχεδιασμός για την εγκατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος πληροφορικής, προφανώς πολύ πριν το προτείνει ο κ. Βγενόπουλος.

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι πόσο… δωρεάν θα δοθεί το «δωρεάν» σύστημα από την SingularLogic. Θα είναι δωρεάν, για παράδειγμα, οι άδειες λογισμικού για όλη τη διάρκεια της ζωής του, ή θα πρέπει να ανανεώνονται περιοδικά και με ποιο κόστος; Θα παρέχεται δωρεάν η τεχνική υποστήριξη του συστήματος, ή με μεγάλης αξίας συμφωνίες τεχνικής υποστήριξης;

Ακόμη και αν η SingularLogic δεν αποκομίσει το παραμικρό όφελος από την προμήθεια αυτή, η εταιρεία του κ. Βγενόπουλου θα έχει άλλα, παράπλευρα οφέλη, που δεν μπορούν να υποτιμηθούν: έχοντας ήδη στο χαρτοφυλάκιό της το μεγάλο έργο της έκδοσης όλων των εκλογικών αποτελεσμάτων και τη βάση δεδομένων «Ήφαιστος» του υπουργείου Οικονομικών, και με την προσθήκη του συστήματος για τα φάρμακα, η MIG θα έχει κάνει μεγάλα βήματα προς την κατάκτηση του επίζηλου τίτλου του εθνικού προμηθευτή στον τομέα της Πληροφορικής, από τον οποίο θα αποκομίσει άλλα οφέλη στο μέλλον.

Επιπλέον, θα έχει στερήσει από τους ανταγωνιστές στη σκληρή αγορά Πληροφορικής ένα μεγάλο έργο του Δημοσίου, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την απόκτηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, όχι μόνο των δημοσίων έργων, αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Ίσως, λοιπόν, πίσω από τις «ανιδιοτελείς» εξαγγελίες του κ. Βγενόπουλου να κρύβονται οι… όχι τόσο ανιδιοτελείς μεθοδεύσεις ενός επιχειρηματία που επιδιώκει να αξιοποιήσει την ισχυρή κεφαλαιακή βάση της MIG για να τη μετατρέψει σε ολιγοπωλιακή ισχύ σε άλλες αγορές, κάτι που φαίνεται να συμβαίνει και με την προσπάθεια για «γονάτισμα» του ανταγωνισμού από την Vivartia, με τους πολέμους τιμών στα γαλακτοκομικά, όπου το κόστος πληρώνεται από την MIG.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, ίσως το… αντίτιμο του «δωρεάν» και των χαμηλών τιμών να είναι υψηλό για την ελληνική κοινωνία και θα πρέπει να πληρωθεί από όλους, όταν η MIG θα έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή των σχεδίων της για εξουθένωση του ανταγωνισμού…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου