Ιουνίου 20, 2009

ΗΠΑ: Είκοσι έξι άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές στο δυτικό Αφγανιστάν στις αρχές Μαΐου

Περίπου 26 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αεροπορικές επιδρομές εναντίον του δυτικού Αφγανιστάν στις αρχές Μαΐου, ανέφερε ο στρατός των ΗΠΑ σε μία έρευνα η οποία καταγράφει πολύ λιγότερους θανάτους απ΄ό,τι άλλες εκτιμήσεις, αναγνώρισε ωστόσο πως είναι πιθανόν ο αριθμός των νεκρών να είναι μεγαλύτερος.
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία επιβλέπει τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, δεσμεύθηκε να αλλάξει την τακτική της προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων μεταξύ των αμάχων, αλλά είπε πως οι αεροπορικές επιδρομές ήταν ένα "κατάλληλο μέσο για να καταστραφεί η εχθρική απειλή" στις μάχες κατά των δυνάμεων των ταλιμπάν στην επαρχία Φαράχ στις 4 Μαΐου.
Οι αεροπορικές επιδρομές ενέτειναν την ένταση ανάμεσα στην Καμπούλ και την Ουάσινγκτον όσον αφορά τις αυξανόμενες απώλειες μεταξύ των αμάχων σε ολόκληρο το Αφγανιστάν, καθώς οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν έχουν συγκρουστεί για τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν, με την Καμπούλ να ανεβάζει τον αριθμό τους σε 140, κάτι που θα καθιστούσε τη στρατιωτική δράση τη φονικότερη για τους Αφγανούς πολίτες μετά την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εισβολή το 2001.
Η Κεντρική Διοίκηση ανέφερε πως έφθασε σε αυτόν τον υπολογισμό βασιζόμένη σε πληροφορίες από "διάφορες πηγές" και νέους τάφους στην περιοχή, πρόσθεσε όμως πως ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να μην γίνει ποτέ γνωστός.
"Η έρευνα αυτή δεν παραβλέπει την πιθανότητα να έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 26 άμαχοι σε αυτή τη συμπλοκή", ανέφερε στην έκθεση η Κεντρική Διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου