Ιουνίου 18, 2009

Δεν υποβαθμίζει τις ΗΠΑ ο διεθνής οίκος Standard & Poor's

Απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει την ανώτατη πιστοληπτική κατάταξη των ΗΠΑ ο διεθνής οίκος Standard & Poor's, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική εξασθένιση των δημοσιονομικών της χώρας.
Ο οίκος S&P αναφέρει σε έκθεσή του ότι θα διατηρήσει την κατάταξη ΑΑΑ για του μακροπρόθεσμους τίτλους των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι οι προοπτικές είναι σταθερές.
Τον περασμένο μήνα, ο ανταγωνιστικός οίκος Moody's Investors Service είχε επίσης αναφέρει ότι δεν θα μεταβάλλει την κατάταξη ΑΑΑ για τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, παρά τη διόγκωση που παρουσιάζει το δημόσιο χρέος της χώρας.
Ο προβληματισμός για τη διόγκωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού των ΗΠΑ αυξάνεται καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα διαθέτει αυξημένα δημόσια κονδύλια για τη διάσωση του χρηματοοικονομικού συστήματος από τη χειρότερη μεταπολεμική του κρίση, αλλά και τη βαθιά ύφεση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό, ο έλλειμμα φέτος θα ανέλθει στα 1,84 τρισ. δολάρια, ενώ το 2010 θα μειωθεί στα 1,26 τρισ. δολάρια, αλλά στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας δεν θα πέσει ποτέ κάτω από τα 500 δισ. δολάρια. Εκτιμάται ότι από το 2010 έως το 2019, το σύνολο των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού θα ανέλθει στα 7,1 τρισ. δολάρια.
Οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι οι τόσο υψηλές ανάγκες δανεισμού είναι δυνατόν να προκαλέσουν μεγάλη άνοδο των επιτοκίων, εάν οι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές αρχίσουν να επιδιώκουν μεγαλύτερες αποδόσεις από τα έντοκα γραμμάτια δημοσίου.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου