Ιουλίου 23, 2009

Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική

Τo φόβο ότι μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να υπάρξει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν είναι σε θέση, όπως φάνηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, να χειριστεί δύσκολα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας».

Μιλώντας στη συνεδρίαση του κύκλου Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του Κινήματος, ο κ. Παπανδρέου καταδίκασε τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου καθώς και τις άλλες τουρκικές προκλήσεις.

Παράλληλα, προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να αξιοποιήσει το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, για να αποσπάσει την προσοχή από την δυσμενή πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ίδια, πολύ περισσότερο σήμερα, μέσα σε ένα κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης και συνολικής αμφισβήτησης των πολιτικών της,.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι στηρίζει την πορεία της γείτονος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Άγκυρα οφείλει να υλοποιήσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει με τον κατάλληλο τρόπο και τους κατάλληλους χειρισμούς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κάτι που, όπως είπε, δεν έπραξε τα τελευταία πέντε χρόνια, σπαταλώντας πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο και χάνοντας ιστορικές ευκαιρίες που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρ' όλα αυτά εκτίμησε ότι και σήμερα υπάρχουν δυνατότητες για την Ελλάδα και χαρακτήρισε σημαντικό σταθμό για την επανεξέταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Δεκεμβρίου.

Η Ελλάδα, τόνισε, δεν πρέπει να συναινέσει τον Δεκέμβριο χωρίς προϋποθέσεις και δείγματα γραφής από την πλευρά της Τουρκίας και απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση τόνισε ότι κανένας δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη στάση της Ελλάδας τον Δεκέμβριο.

Σχετικά με το ζήτημα της ΠΓΔΜ και την πρόσφατη επίσκεψη του διαπραγματευτή του ΟΗΕ στην Αθήνα και τα Σκόπια, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει ακόμη την Αξιωματική Αντιπολίτευση για τις τροποποιήσεις του Μάθιου Νίμιτς και επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σταθερή στην εθνική κόκκινη γραμμή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου