Ιουλίου 17, 2009

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σταματά την καταμέτρηση των κρουσμάτων της γρίπης των Χοίρων

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Αργεντινή.Αυξάνονται τα κρούσματα διεθνώς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σταματά την καταμέτρηση των κρουσμάτων της νέας γρίπης, καθώς ο ιός εξαπλώνεται με πρωτοφανή ταχύτητα.

Ζητά επίσης από τις κυβερνήσεις να επαγρυπνούν για ενδείξεις παθογόνου μετάλλαξης, όπως αύξηση των βαρέων περιστατικών ή των θανάτων ή μαζικές απουσίες σε σχολεία και εργασιακούς χώρους. Μέχρι την τελευταία καταμέτρηση τα κρούσματα ανέρχονταν σε 95.000 και οι θάνατοι σε 429.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός προειδοποιεί ότι το εμβόλιο ίσως να μη διανεμηθεί ευρέως έως τα τέλη του έτους, καθώς πρώτα θα πρέπει να έχει αποδειχθεί η ασφάλειά του.

Η πρωτοφανής ταχύτητα που εξαπλώνεται η νέα γρίπη διέψευσε ολες τις προβλέψεις. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρόκειται για την ταχύτερα μεταδιδόμενη πανδημία όλων των εποχών: «Η πανδημία του 2009 έχει εξαπλωθεί διεθνώς με ταχύτητα που δεν έχει προηγούμενο. Κατά τις προηγούμενες πανδημίες, οι ιοί της γρίπης χρειάζονταν πάνω από έξι μήνες για να εξαπλωθούν τόσο όσο εξαπλώθηκε η νέα γρίπη σε λιγότερο από έξι εβδομάδες» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οπως δε αναφέρει ο Οργανισμός, καθώς πια δεν έχει νόημα η απλή καταγραφή, οι κυβερνήσεις στο εξής θα αναφέρουν μόνο τα πολύ σοβαρά κρούσματα και τους θανάτους.

Ετσι πλέον παραμένει άγνωστος και ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν μολυνθεί το τελευταίο διάστημα. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι ότι στην Ελλάδα θα νοσήσουν ένας στους τρεις, ενώ τα πιο απαισιόδοξα σενάρια κάνουν λόγο για τον μισό πληθυσμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα τελευταία -ήπια- κρούσματα που αφορούν Ελληνες είναι και μία ομάδα μαθητών που παρακολουθούν θερινό σχολείο της Βρετανίας.

Ανησυχία πάντως εκδηλώνεται παγκοσμίως, όχι μόνο για την ταχύτητα της νόσου, αλλά και για την επιθετικότητα.

Συναγερμός από μετάδοση της γρίπης Α σε χοίρους στην Αργεντινή

Η κυβέρνηση της Αργεντινής κήρυξε σήμερα τη χώρα σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης όταν εντοπίστηκε ο ιός της γρίπης H1N1 σε χοίρους.

Στις αρχές του μήνα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είχαν ανακοινώσει ότι υπάρχουν υπόνοιες σύμφωνα με τις οποίες εργαζόμενοι σε μία μεγάλη χοιροτροφική μονάδα της επαρχίας του Μπουένος Άιρες μετέδωσαν το στέλεχος της νέας γρίπης στα ζώα.

Ανησυχία στην Ισπανία μετά τους νέους θανάτους από τη γρίπη Α

Οι υγειονομικές αρχές της Ισπανίας εκφράζουν την ανησυχία τους για την επιθετικότητα της νέας γρίπης Α-Η1Ν1, από την οποία πέθανε μία 33χρονη, η οποία δεν είχε άλλα προβλήματα υγείας, που θα εξηγούσαν την ραγδαία εξέλιξη της νόσου,
Η γυναίκα πέθανε χθες Πέμπτη στη νήσο Μαγιόρκα των Βαλεαρίδων, ενώ νοσηλευόταν από τις 12 Ιουλίου.Ένας άνδρας 71 ετών, που έπασχε από χρόνια νόσο, επίσης πέθανε χθες Πέμπτη στη Μαδρίτη από τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης Α.

Να ενημερώσει άμεσα την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, για τα μέτρα που λαμβάνονται σχετικά με την αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης, ζητούν 12 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής, Παναγιώτη Μελά, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο περί «ανυπαρξίας εθνικού σχεδίου δράσης» για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης και για «αμφιβολίες σχετικά με την ετοιμότητα της χώρας και του κρατικού μηχανισμού σε περίπτωση πανδημίας».


AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου