Αυγούστου 12, 2009

Εφιάλτης για 1,2 εκατ. νοικοκυριά οι δόσεις δανείων και καρτών και τα επιτόκια

Περισσότερα από το 50% των νοικοκυριών που έχουν δάνεια αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην έγκαιρη πληρωμή των δόσεων . Σε σύνολο 2,15εκ.δανεισμένων νοικοκυριών με δάνεια το 1,2 εκ. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δεν έχουν πληρώσει δάνεια ύψους 15 δισ. ευρώ, και οι «κόκκινες» οφειλές, διαμορφώνονται σήμερα στο 6% του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, που ανέρχεται στα 250 δισ. ευρώ. (συνολικά υπόλοιπα επιχειρήσεων και νοικοκυριών).

Το πρώτο εξάμηνο φέτος οι τράπεζες κίνησαν διαδικασίες κατάσχεσης εις βάρος 22.000 δανειοληπτών, για οφειλές σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες (σύμφωνα με στοιχεία καταναλωτικών οργανώσεων), από 8.500 ανάλογες αιτήσεις που είχαν κατατεθεί το αντίστοιχο διάστημα του 2008.
Από τα νοικοκυριά που βρίσκονται στο «κόκκινο» τα 500.000 πληρώνουν με καθυστέρηση 30 ή 60 ημερών τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες, ενώ άλλες 700.000 νοικοκυριά δαπανούν κάθε μήνα το 50% και πλέον των εσόδων τους για να πληρώσουν τις οφειλές τους στις τράπεζες.

Πολλοί τραπεζίτες (όπως ο κ.Αράπογλου) δεν αποκλείουν τα «κόκκινα» δάνεια να «χτυπήσουν» το 10%, ενώ δυσμενέστερη είναι η πρόβλεψη του ΔΝΤ που «βλέπει» άνοδο των καθυστερήσεων ακόμα και στο 12%. Καθυστερήσεις 10% σημαίνει ότι δάνεια ύψους 25δισ. ευρώ θα βγουν στο κόκκινο, ενώ αν επαληθευτεί η πρόβλεψη του ΔΝΤ τότε το ποσό των καθυστερούμενων θα αυξηθεί στα 30δισ. ευρώ.
Και το χειρότερο όλων είναι ότι «κακή» συμπεριφορά δείχνουν και τα στεγαστικά δάνεια, καθώς εδώ οι καθυστερήσεις έχουν φτάσει στο 6,5%. Αν λοιπόν τα στεγαστικά, που θεωρούνταν ασφαλή δάνεια, παρουσιάζουν τέτοια άνοδο, στα καταναλωτικά και τις κάρτες αναμένεται έκρηξη μη πληρωμών.

Ειδικότερα τον Ιούνιο 2009 η εικόνα είναι η εξής:
•Τα στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση έχουν αυξηθεί στο 6,3% (στο σύνολο των στεγαστικών) στο εξάμηνο 2009, από το 5,3% που «έκλεισαν» στο τέλος Δεκεμβρίου 2008, και 3,6% το 2007.Τα καταναλωτικά που δεν έχουν πληρωθεί για διάστημα 90 ημερών και άνω έχουν φτάσει 9,5% από 8,2% που ήταν στο τέλος του 2008 και 6% το 2007.Σχετικά καλύτερη εικόνα εμφανίζουν οι καθυστερούμενες οφειλές στην επιχειρηματική πίστη, καθώς ανήλθαν στο 5% από 4,3% στο τέλος του 2008 και 4,6% στο τέλος του 2007. Στο σύνολο των δανείων οι καθυστερήσεις διαμορφώνονται στο 6% από 5% στο τέλος του 2008 (4,5% το 2007).
Παράλληλα μελέτη της ΤτΕ προβλέπει ότι 6 στα 10 νοικοκυριά θα έχουν δυσκολίες να πληρώσουν τη δόση του στεγαστικού τους, οι 7 στους 10 τη δόση καταναλωτικών, ο 1 στους 2 τη δόση της πιστωτικής κάρτας.
Πιο ανησυχητική είναι όμως η πρόβλεψη ότι η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών θα επιδεινωθεί περισσότερο φέτος, αφού όπως σημειώνεται σε μελέτη της ΤτΕ «ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης επιβραδύνθηκε σημαντικά το 2008 και εκτιμάται ότι θα μηδενιστεί φέτος, εξέλιξη που ασφαλώς επηρεάζει το διαθέσιμο εισόδημα και τις προσδοκίες των νοικοκυριών».
Και εκτιμάται ότι ο αριθμός των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν σήμερα δυσκολίες να πληρώσουν τις δόσεις τους έχει αυξηθεί, όπως άλλωστε και το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων.
.
Όμως τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν απειλή και για τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Για το λόγο αυτό, οι τράπεζες προχωρούν σε αναχρηματοδοτήσεις αλλά και ρυθμίσεις προηγούμενων οφειλών, όχι μόνο για να διευκολύνουν την πελατείας τους, αλλά και για να διασφαλίσουν τις κερδοφορίες τους.

Σε δηλώσεις του στο Capital.gr ο κ. Αράπογλου επανέλαβε τις αρχικές προβλέψεις για διπλασιασμό στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, καθώς ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται ότι έφτασε στο μέγιστο του τον Μάιο και έκτοτε μειώνεται.

Την ίδια στιγμή, «Φωτιά» βάζουν στα επιτόκια ,τα περιθώρια που χρεώνουν οι τράπεζες καθώς φτάνουν ακόμα και τις 3 μονάδες, ενώ το επιτόκιο euribor 1 μήνα έχει μειωθεί στο 0,52% και το euribor 3 μηνών στο 0,88%. Μόλις πριν από 1χρόνο οι ίδιες τράπεζες χρέωναν περιθώριο στο 0,9 της μονάδας.

Και έτσι ενώ το βασικό επιτόκιο του ευρώ διατηρείται αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό 1%, εν τούτοις οι ελληνικές τράπεζες «πουλάνε» σήμερα τα στεγαστικά ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι που το βασικό επιτόκιο του ευρώ ήταν στο 4%.
Για παράδειγμα το 2008 το σταθερό επιτόκιο για 1 χρόνο ήταν στο 3% και 3,5%. Φέτος το χαμηλότερο σταθερό ξεκινά από το 3,5% για να φτάσει και στο 4%.
Όμως αντίθετα με τα επιτόκια χορηγήσεων στις καταθέσεις τα επιτόκια αποκλιμακώνονται ταχύτατα. Ήδη στους λογαριασμούς Ταμιευτηρίου και στις καταθέσεις όψεως το επιτόκιο έχει υποχωρήσει στο 0,5%
Και η «ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων ξεπερνά τις 3 μονάδες στα στεγαστικά δάνεια, ενώ φτάνει και τις 17,5 μονάδες στις πιστωτικές κάρτες.
Τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν πως διαμορφώνεται η κατάσταση σήμερα στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων.
Για παράδειγμα το επιτόκιο καταθέσεων προθεσμίας 12 μηνών υποχώρησε στο 2,55% τον Ιούνιο από το 5,36% που ήταν τον Δεκέμβριο 2008.
Το επιτόκιο κατάθεσης μίας ημέρας έπεσε στο 0,53% τον Ιούνιο από 0,58% το Μάιο και 0,69% τον Απρίλιο. Το Δεκέμβριο του 2008 όπου υπήρχε αυξημένη ζήτηση για ρευστό από τις τράπεζες το επιτόκιο έφθανε στο 1,23%.
Όμως υψηλά παραμένουν τα επιτόκια δανείων, καθώς όπως αναφέρουν στελέχη της ΤτΕ «αποκλιμακώνονται με βραδύτερους ρυθμούς απ΄ ότι θα έπρεπε».
Για παράδειγμα το κυμαινόμενο ή σταθερό επιτόκιο διάρκειας 1 έτους των στεγαστικών δανείων μειώθηκε στο 3,46% τον Ιούνιο 2009 από 4,76% που ήταν τον Δεκέμβριο 2008.
Αντίθετα αύξηση σημείωσε το σταθερό επιτόκιο 5ετάις των στεγαστικών δανείων στο 4,87% από 4,21%.
Ενώ διατηρήθηκαν αμετάβλητα τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών (στο 14,31% τον Ιούνιο από 14,32% τον προηγούμενο μήνα).

.
Με περιθώριο που ξεκινούσε ακόμα και από το 0,7 της μονάδας δάνειζαν οι τράπεζες πριν από ένα χρόνο. Σήμερα το περιθώριο αυτό στην καλύτερη περίπτωση βρίσκεται στο 1,5 της μονάδας, ενώ υπάρχουν τράπεζες που χρεώνουν τους δανειολήπτες ακόμα και με 3 μονάδες.
Η διαφορά της 1,5 μονάδας στο περιθώριο σημαίνει ότι:
Εκείνος που έχει δάνειο ύψους 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 25 χρόνια, επιτόκιο 2,5% πληρώνει σήμερα δόση 442 ευρώ. Το ίδιο ακριβώς δάνειο με περιθώριο 3 μονάδες έχει επιτόκιο (τελικό) 4% και δόση 528 ευρώ.
Δηλαδή ο δεύτερος δανειολήπτης πληρώνει 86 ευρώ περισσότερα το μήνα ή 1.032 ευρώ το χρόνο.

Οι τράπεζες συνδέουν σήμερα τα κυμαινόμενα επιτόκια στέγης με το euribor τριμήνου + περιθώριο που διαμορφώνεται ως ακολούθως:
Η Εθνική έχει περιθώρια στα στεγαστικά από 1,5 μονάδες, η ΑΤΕ από 2 μονάδες, η Eurobank και η Alpha από 1,6 μονάδες (και φτάνει 2,3 μονάδες), η Πειραιώς έχει euribor μήνα + περιθώριο από 1,5 μονάδα. Η Τράπεζα Κύπρου έχει περιθώριο 1,9 μονάδες, η Εμπορική 3 μονάδες, όπως και η FBBank, η Geniki και η Αττικής στις 2,5 μονάδες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από 1,5 μονάδες, η Marfin και η Millennium από 1,75 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου