Αυγούστου 12, 2009

Βουτιά 2,5 δισ. στα τουριστικά έσοδα

Στο εξάμηνο τα τουριστικά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 18%, ενώ οι αφίξεις ήταν πεσμένες κατά 10%.
Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται φέτος ο τουρισμός. Τα έσοδα, οι αφίξεις, οι διανυκτερεύσεις, όπως και η κατά κεφαλήν δαπάνη, κινούνται πτωτικά, ενώ πλέον θεωρείται δεδομένο ότι το κράτος θα χάσει τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από τα τουριστικά έσοδα.

Η Κρήτη, που θεωρείται η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού καθώς υποδέχεται πάνω από 2,5 εκ. αλλοδαπούς τουρίστες τον χρόνο, φέτος καταγράφει μεγάλες απώλειες.

Τα ακριβά resort της Ελούντας έχουν στην καλύτερη περίπτωση 50% πληρότητα. Στο νησί οι μεγάλες μονάδες 4 αστέρων και ειδικά εκείνες που προσφέρουν υπηρεσίες all inclusive (τα γνωστά «βραχιολάκια») πάνε καλύτερα, με πληρότητες στο 75% με 80%.

Τα Δωδεκάνησα (Κως- Ρόδος), αν και έχουν απώλειες, εντούτοις «κρατάνε» και σημειώνουν τη μικρότερη πτώση.

Στραπάτσο
Σημαντικό είναι το στραπάτσο που έχουν δεχθεί τόσο τα Ιόνια όσο και οι Κυκλάδες, με τη Σαντορίνη να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και με μειωμένες τις αεροπορικές αφίξεις μέχρι και 14%. Τη μεγαλύτερη πτώση από όλα τα νησιά παρουσιάζει η Χίος (-26,4%).

Η Στερεά Ελλάδα, όπως και η Πελοπόννησος, γέμισε φέτος από τους ντόπιους που -ελλείψει ρευστού- θυμήθηκαν το σπίτι στο χωριό για να κάνουν διακοπές.

Στο εξάμηνο τα τουριστικά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 18%, ενώ οι αφίξεις ήταν πεσμένες κατά 10%.

Τη μικρότερη πτώση εμφανίζει η Ρόδος με -4,75% και τη μεγαλύτερη η Χίος (-26,4%).

Την ώρα που η οικονομία «κρέμεται» στην κυριολεξία από τις εξελίξεις στον τουρισμό, οι προβλέψεις είναι άκρως δυσοίωνες. Ο επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Μανώλης Κοντοπυράκης έχει δηλώσει πως «η πτώση στο τουριστικό συνάλλαγμα θα φθάσει το 15% περίπου το 2009, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης».

Ξενοδόχοι σημειώνουν ότι «το κακό είναι ότι ο τουρισμός δεν θα πάει καλά ούτε του χρόνου».

Τα ακριβά resort της Ελούντας και όχι μόνο είναι μισογεμάτα. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία κ. Μιλτιάδη Καράτζη «οι μεγαλοεπιχειρηματίες φέτος λόγω της κρίσης δεν επιθυμούν να μετακινηθούν από τη βάση τους.

Θέλουν να βρίσκονται κοντά στις επιχειρήσεις τους και να είναι σε ετοιμότητα.

Αυτός είναι ο λόγος που είναι περιορισμένη η κίνηση στα ξενοδοχεία πολυτελείας. Από την άλλη, τα golden boys έχουν δει και τα bonus τους να ψαλιδίζονται σημαντικά, αλλά και έχουν αυστηρές συστάσεις να μην προκαλούν με τη ζωή και τις διακοπές τους».

Ο κ. Καράτζης εκτιμά ότι, και το 2010 θα είναι κακή χρονιά για τον τουρισμό και οι ελπίδες πλέον στηρίζονται στο 2011.

Οι πληρότητες φέτος στο μεν all inclusive είναι στο 80-85% και στα άλλα είναι στο 20-35%. Δηλαδή η απόλυτη καταστροφή. Τα στοιχεία (ΤτΕ, ΕΣΥΕ) επιβεβαιώνουν τις δυσοίωνες προβλέψεις καθώς δείχνουν:

•Μείωση κατά 17,9% στα τουριστικά έσοδα.
•Μείωση 10% στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών το πρώτο εξάμηνο 2009.
•Μείωση 15% στις διανυκτερεύσεις.
•Μείωση 15% με 20% της κατά κεφαλήν δαπάνης.
•Απώλεια 19.000 θέσεων εργασίας στον τουρισμό.
Συγκεκριμένα, ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) υπολογίζει σε 19.000 τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στον τουρισμό το πρώτο εξάμηνο του έτους, που έκλεισε με πτώση 10% στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών.
Στην Κρήτη τα ακριβά resort της Ελούντας έχουν στην καλύτερη περίπτωση 50% πληρότητα, ενώ οι μεγάλες all inclusive μονάδες πάνε καλύτερα, με πληρότητες στο 75% με 80%.
Τη μικρότερη πτώση εμφανίζει η Ρόδος με -4,75%, ενώ και η Χαλκιδική αντέχει, διότι ευνοείται και από τους οδικώς εισερχό­μενους τουρίστες των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου