Αυγούστου 11, 2009

Άρχισαν πάλι οι εκτιμήσεις για το πετρέλαιο

Μια τιμή του πετρελαίου στα 70 δολάρια το βαρέλι θα καταφέρει πλήγμα στην εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) κ. Φατίχ Μπιρόλ. Παράλληλα, ο κ. Μπιρόλ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερ, είπε ότι η Ευρώπη θα βρεθεί πιθανώς, το 2015, σε μία κατάσταση κόρου ως προς την προσφορά φυσικού αερίου και εκτίμησε ότι ενδέχεται να υπάρξει δυσκολία στην εξασφάλιση ικανής υποστήριξης για τα προγράμματα κατασκευής και των δύο ανταγωνιστικών αγωγών φυσικού αερίου Nabucco (τον οποίο στηρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση) και South Stream (που προωθεί η Ρωσία).

«Πιστεύω ότι η απόφαση που θα πάρουν θα υποδαυλίσει την οικονομική ανάκαμψη», είπε ο κ. Μπιρόλ, αναφερόμενος στην προγραμματισμένη για τις 9 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη σύνοδο σε υπουργικό επίπεδο του ΟΠΕΚ.

«Δεν θα θέλαμε να δούμε τις τιμές να αγγίζουν επίπεδα τα οποία θα θέσουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Εάν οι τιμές κινηθούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά (άγγιξαν αρχικά τα 71,25 δολάρια το βαρέλι για να υποχωρήσουν στη συνέχεια κάτω από τα 70 δολάρια) πιστεύω ότι θα είναι πρόβλημα για την οικονομική ανάκαμψη. Τα 70 δολάρια ή και περισσότερα, ειδικά για τις πετρελαιοεισαγωγούς χώρες», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IEA.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Μπλούμπεργκ, ο επικεφαλής αναλυτής των αγορών εμπορευμάτων στην Bank of America-Merrill Lynch κ. Φρανσίσκο Μπλανς προέβη στην εκτίμηση ότι ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει, στην επόμενη σύνοδο, αμετάβλητα τα σημερινά επίπεδα παραγωγής αργού των χωρών-μελών του.

Ο κ. Μπιρόλ είπε, επίσης, ότι η IEA θα αναθεωρήσει την εκτίμησή της σχετικά με πτώση 21% των επενδύσεων σε εξερεύνηση και παραγωγή το 2009 (θα δημοσιοποιηθεί στο πλαίσιο της World Energy Outlook, τον Νοέμβριο). Ο κ. Μπιρόλ είπε ότι είδε περισσότερες ακυρώσεις παραγγελιών από ό,τι νέες επενδύσεις, αλλά απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Ελλειμματική ζήτηση για φυσικό αέριο

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της IEA είπε ότι ενέχεται να μην υπάρχει επαρκής ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη για να στηρίξει και τους δύο ανταγωνιστικούς αγωγούς Nabucco και South Stream, όταν εκκινήσει η λειτουργία τους.

Τόσο ο Nabucco, που στοχεύει να τροφοδοτήσει, από το 2014, την ευρωπαϊκή αγορά με 31 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Κασπία ή την Κεντρική Ασία όσο και ο South Stream, που σχεδιάζει να την τροφοδοτήσει, από το 2015, με φυσικό αέριο από τη Ρωσία και αλλού, διέρχονται από την Τουρκία.

«Γύρω στο 2015 θα έχουμε μια κατάσταση κόρου στην τροφοδοσία της Ευρώπης και άλλων περιοχών με φυσικό αέριο και θα είναι δύσκολο να πείσουμε τους καταναλωτές για δύο προγράμματα που θα εκκινούν από τις ίδιες χώρες και να προσπαθούμε να τα χρηματοδοτήσουμε», είπε ο κ. Φατίχ Μπιρόλ.
Ο ΟΠΕΚ εξακολουθεί να αναμένει σταθεροποίηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο το 2009 και ανάκαμψη το 2010.
Εξακολουθεί να αναμένει μια σταθεροποίηση σχεδόν της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο φέτος ο ΟΠΕΚ και μια ελαφρά ανάκαμψή της το 2010, σύμφωνα με την έκθεση του μηνός Αυγούστου που έδωσε στη δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός σήμερα στη Βιέννη.

«Η εκτίμηση για την παγκόσμια ζήτηση το 2009, με μια μείωση κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, παραμένει αμετάβλητη» σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί στην έκθεση του μηνός Ιουλίου, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η εκτίμηση για «τέλος της υποχώρησης της παγκόσμιας ζήτησης το 2010, με αύξηση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα», σημειώνεται στην έκθεση.

Τα νούμερα που δίνει ο ΟΠΕΚ είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά του προηγουμένου μηνός: η παγκόσμια ζήτηση για αργό το 2009 τοποθετείται στα 83,91 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και στα 84,41 εκατομμύρια βαρέλια το 2010, δηλαδή αύξηση 0,59% σε σχέση με φέτος.

Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση πετρελαίου υποχώρησε αισθητά στις ΗΠΑ, ακόμη και κατά τη διάρκεια των θερινών μετακινήσεων, «η αύξηση της κατανάλωσης αλλού οδήγησε σε μερική αντιστάθμιση αυτής της κάμψης», υπογραμμίζει ο ΟΠΕΚ, επικαλούμενος κυρίως την Κίνα και την Ινδία.

Τον επόμενο χρόνο, η βραδεία ανάκαμψη της οικονομίας θα οδηγήσει σε μια ελαφρά αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης και ακόμη και αν αναμένεται ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων στις ΗΠΑ, η ανάκαμψη αυτή «θα παραμείνει ο μεγάλος άγνωστος για το 2010», σύμφωνα με την έκθεση του μηνός Αυγούστου.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν την υποχώρηση της τιμής του καλαθιού του ΟΠΕΚ κατά 10 δολάρια στις αρχές Ιουλίου και τη διαμόρφωσή της σε επίπεδα κάτω των 60 δολαρίων το βαρέλι, καθώς και την ανάκαμψή της, στη συνέχεια, σε επίπεδα πέριξ των 70 δολαρίων. Εκτιμούν ότι «αυτή η μεταβλητότητα των τιμών παρέχει ενδείξεις για αυξανόμενο βαθμό αντίδρασης των τιμών σε αντιφατικά οικονομικά στοιχεία», όπως η άνοδος της ανεργίας στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη από τη μια και η ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου από την άλλη.

«Όπως και να έχουν τα πράγματα, μετά από μια μακρά και ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο παγκόσμιας ύφεσης, παραμένουν μεγάλες αβεβαιότητες σχετικά με τη χρονική στιγμή και το ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης», τονίζουν οι ειδικοί του διεθνούς οργανισμού.

Έτσι, παρά τη μείωση της τιμής της βενζίνης στις ΗΠΑ, η κατανάλωση υποχώρησε κατά 2% την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου, ενώ σημείωνε την ίδια περίοδο αύξηση κατά 1,4% ετησίως τα πέντε χρόνια που προηγήθηκαν της ύφεσης, υπογραμμίζει ο ΟΠΕΚ.

Η διατήρηση των τιμών στα σημερινά επίπεδα, πέριξ των 70 δολαρίων το βαρέλι, «θα εξαρτηθεί, κατά βάση, από τις πλέον σαφείς ενδείξεις για βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας και αν οι προσδοκίες των αγορών όσον αφορά την ανάκαμψη δεν επιβεβαιωθούν πλήρως, οι σημερινές τιμές ενδέχεται να δεχθούν ισχυρότερες πιέσεις», καταλήγει η έκθεση του μηνός Αυγούστου.

Στην έκθεση, υπενθυμίζεται ότι «ο ΟΠΕΚ έχει δεσμευθεί αυστηρά να ισχυροποιήσει τη σταθερότητα των διεθνών αγορών πετρελαίου». Η επόμενη σύνοδος του καρτέλ σε υπουργικό επίπεδο έχει προγραμματιστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη.
Bernstein Research: Στα 100 δολάρια το πετρέλαιο, το 2011
Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να υπερβούν τα 100 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του 2011, καθώς αυξάνει η παγκόσμια ζήτηση και οι παραγωγοί δεν καταφέρνουν να αυξήσουν την προσφορά, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία ενεργειακών συμβούλων Bernstein Research.

Βραχυπρόθεσμα, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν, το 2009, στα 75 δολάρια το βαρέλι ή κάτω από αυτά τα επίπεδα, να κινηθούν υψηλότερα το 2010, καθώς αυξάνει η παγκόσμια ζήτηση και να αγγίξουν τριψήφια νούμερα στα τέλη του επόμενου χρόνου ή στις αρχές του 2011, εκτιμούν οι αναλυτές της Bernstein Research.

«Η ζήτηση θα είναι πιθανά καλύτερη στα τέλη του 2009 ή στις αρχές του 2010 από ό,τι εκτιμάται εν γένει και αυτό, σε συνδυασμό με τις μειώσεις της παραγωγής των εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγών χωρών, θα οδηγήσει σε μείωση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, την επόμενη χρονιά», τονίζεται στο σημείωμα της Bernstein Research προς τους πελάτες της.

Οι εκτιμήσεις της Bernstein Research βασίζονται σε εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αύξηση 2,5% του πραγματικού παγκόσμιου ΑΕΠ, το 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου