Αυγούστου 05, 2009

Αλλαγή πλεύσης!

«Τεχνητή» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Μιλιέτ, την κρίση που επιχειρήθηκε να προκληθεί από ορισμένα ΜΜΕ στις σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας.

«Η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, έβαλε τελεία και παύλα στις συζητήσεις», γράφει η εφημερίδα.

«Δεν υπάρχει θέμα κράτησης ή σύλληψης. Το νησί, άλλωστε, ανήκει στην Ελλάδα», τονίζει η εφημερίδα στην πρώτη σελίδα της.

Πηγές του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μίλησαν στη Μιλιέτ,είπαν ότι «το Καράαντα (δηλ. η νησος Ρω) είναι ένα νησί,που ανήκει στην Ελλάδα στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 4ης Ιανουαρίου 1932», αναφέρει η εφημερίδα.

Οι δε πληροφορίες ότι οι Τούρκοι δημοσιογράφοι «τέθηκαν υπό κράτηση από τις ελληνικές Αρχές» προκάλεσαν αναστάτωση στην Τουρκία, σημειώνει η εφημερίδα και περιγράφει την προσπάθεια να αποφευχθεί η κρίση.

Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συγκροτήθηκε δίωρη σύσκεψη με τη συμμετοχή και των στρατιωτικών αρμοδίων και μετά την σύσκεψη με τον υφυπουργό πρέσβη Ερτουγρούλ Απακάν, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, τηλεφώνησε στην πρεσβεία της Ελλάδος στην Άγκυρα και αναζήτησε σχετικές πληροφορίες για το θέμα, γράφει η εφημερίδα.

Η Ελλάδα, με ανακοίνωση που εξέδωσε, χαρακτήρισε την ενέργεια που έγινε ανοικτα του Καστελόριζου ως «έλεγχο», λέει η Μιλιέτ.

Μετά έγινε η δήλωση του εκπροσώπου του Τουρκικού υπουργείου κ. Μπουράκ Οζούγκεργκιν, γράφει η εφημερίδα.

«Η κρίση στο Καράαντα (Ρω) λύθηκε σε 45 λεπτά», γράφει η ΣΑΜΠΑΧ και περιγράφει και αυτή τον «συναγερμό» που σήμανε στη Άγκυρα η απόπειρα να προκληθεί κρίση.

«Η κρίση ξεπεράστηκε σε 45 λεπτά με τηλεφωνική διπλωματία μεταξύ των δύο χωρών», λέει η εφημερίδα και προσθέτει ότι: «Η επαφή - κλειδί ήταν αυτή του Τούρκου υφυπουργού Ερτουγρούλ Απακάν με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα Φώτη Ξύδα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου