Αυγούστου 06, 2009

Νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο αντιπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος

Ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Β. Μεϊμαράκη, οι αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ τοποθετήθηκε ο αντιπτέραρχος, Ιωάννης Γιάγκος (προαγόμενος σε πτέραρχο), ενώ αρχηγός της Αεροπορίας αναλαμβάνει ο μέχρι χθες διοικητής του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, Βασίλης Κλόκοζας.

Νέος αρχηγός ΓΕΣ τοποθετήθηκε ο αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης.

Όπως είπε ο κ. Μεϊμαράκης, στον στρατηγό Δημήτρη Γράψα που αποστρατεύεται, απονέμεται ο τίτλος του επιτίμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ενώ αποστρατεύεται και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Δημήτριος Βούλγαρης.

Τέλος, νέος αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και διοικητής του CAOC-7 τοποθετήθηκε ο μέχρι σήμερα διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης αντιπτέραρχος Ιωάννης Πατσαντάρας.

Λίγο πριν την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

ΠΑΣΟΚ: Kρίσεις εν μέσω θέρους για πρώτη φορά στην ιστορία των ΕΔ

Οι σημερινές έκτακτες κρίσεις αποδεικνύουν την έλλειψη σχεδιασμού και την αδιαφορία της κυβέρνησης για το αξιόμαχο και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, παρατήρησε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Βάσω Παπανδρέου, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.

«Η αντιμετώπιση των Εθνικών θεμάτων και των προκλήσεων στο Αιγαίο απαιτεί συγκροτημένη, συντονισμένη και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και ασφαλείας της χώρας και όχι κινήσεις πανικού, προχειρότητας και σκοπιμότητας.

Οι σημερινές έκτακτες κρίσεις στο ανώτατο επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων, λίγους μήνες μετά τις αναξιοκρατικές κρίσεις, του Μαρτίου 2009, έξι μήνες πριν τις τακτικές κρίσεις και για πρώτη φορά στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων στο μέσο του καλοκαιριού, αποδεικνύουν την έλλειψη σχεδιασμού και την αδιαφορία της κυβέρνησης για το αξιόμαχο και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων», σχολίασε η κ. Παπανδρέου και κατέληξε λέγοντας: «Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει η χώρα μας αξιόπιστη κυβέρνηση, ικανή να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να αποκαταστήσει την αξιοκρατία και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων».

ΚΚΕ: O στρατός γίνεται μισθοφορικός

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κάνει λόγο για μετατροπή του στρατού σε μισθοφορικό και πιο οργανική ένταξη και προσαρμογή του στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. «Αυτός ο ρόλος και η αποστολή που προωθούν από κοινού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν υπηρετεί την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της ειρήνης αλλά εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους και για τα λαϊκά δικαιώματα» προσθέτει.

ΣΥΝ

Aπό την πλευρά του ο Συνασπισμός αφού κάνει λόγο για ανούσια διαμάχη μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, σημειώνει:

1) Ότι οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι προσανατολισμένες αποκλειστικά στην άμυνα της χώρας και όχι στις αμερικανονατοϊκές προτεραιότητες.

2) Ότι πρέπει να καταργηθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες που υπαγορεύονται από τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και δεν σχετίζονται με την αμυντική ικανότητα της χώρας.

ΛΑΟΣ: Η Τουρκία «πραγματοποίησε» τις αποστρατείες

«Η Τουρκία … "πραγματοποίησε" τις αποστρατείες στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και μάλιστα για τους ίδιους λόγους που είχε απομακρυνθεί ο Διοικητής της Ε.Υ.Π κ. Κοραντής» αναφέρει ο ΛΑΟΣ σε ανακοίνωσή του. Προσθέτει πως «το σύνδρομο των πολιτικών απέναντι στο ναύαρχο Λυμπέρη κατά την κρίση των Ιμίων συνεχίζεται 13 χρόνια μετά».

Τα νέα πρόσωπα στην ηγεσία των ΕΔ

Ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το Δεκέμβριο του 1951. Εισήλθε στη σχολή Ικάρων το 1970 και μετά την αποφοίτησή του το 1974 ως Ανθυποσμηναγός Ιπτάμενος, τοποθετήθηκε στην 117 ΠΜ, ως Ιπτάμενος αεροσκαφών F-4Ε. Από το 1974 μέχρι το 1991 συμπλήρωσε πάνω από 3000 ώρες πτήσης, σε αεροσκάφη F-4 Ε και F-16C/D. Υπηρέτησε σε διάφορες Επιτελικές θέσεις, καθώς και θέσεις Διοίκησης. Έχει επίσης υπηρετήσει ως Επιτελής στο SHAPE.

O νέος αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Βασίλειος Κλόκοζας γεννήθηκε στην Άμφισσα Φωκίδας το 1955. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1973 και αποφοίτησε το 1977 ως Ανθυποσμηναγός Ιπτάμενος. Έχει εξετελέσει καθήκοντα διοίκησης σε επίπεδο Μοίρας και Πτέρυγας και έχει πετάξει συνολικά 5.500 ώρες με μαχητικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

O νέος αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης γεννήθηκε το 1951 στην Κομοτηνή. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων 1ος το 1970, από την οποία αποφοίτησε 1ος το 1974 ονομασθείς ανθυπολοχαγός Πεζικού. Παρακολούθησε το σύνολο των Σχολείων του Στρατού με αρίστη επίδοση και είναι εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής.

Υπηρέτησε ως Διοικητής Υπομονάδας και Μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων. Υπηρέτησε επίσης, ως στρατιωτικός ακόλουθος από 29 Νοεμβρίου 1991 έως 16 Σεπτεμβρίου 1994 και ως ακόλουθος Αμυνας από 15 Ιουλίου 1998 έως 30 Ιουν 2001 στην ελληνική πρεσβεία στην Aγκυρα.

Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και του NATO DEFENCE COLLEGE (NADEFCOL). Υπηρέτησε ως Επιτελής σε Σύνταγμα, σε Μεραρχία, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Aμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Διετέλεσε Διοικητής της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών τα έτη 2002 - 2003.Το 2003 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθυντού Πολιτικής Σχεδίων και Εκμετάλλευσης στο ΓΕΕΘΑ. Το 2004 προήχθη σε υποστράτηγο και ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθυντού Διακλαδικής Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών. Το 2006 ανέλαβε τη Διοίκηση της XVI M/Κ ΜΠ. Το 2007 προήχθη στο βαθμό του αντιστρατήγου και ανέλαβε τη διοίκηση του Β' ΣΣ και το 2008 ανέλαβε τη διοίκηση της 1ΗΣ Στρατιάς.

Έχει τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα στρατιωτικά μετάλλια και παράσημα.

Μιλάει την αγγλική, την τουρκική και την ρωσική γλώσσα.

Είναι τελειόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Ανάπτυξη, στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές και στο Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη - Ασφάλεια του Παντείου Πανεπιστημίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου