Σεπτεμβρίου 12, 2009

H Βενεζουέλα αγόρασε ρωσικούς πυραύλους

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αγοράσει ρωσικούς πυραύλους με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Μόσχα.

Ο Τσάβες, που επέστρεψε την Παρασκευή από δεκαήμερη περιοδεία στην Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας επισκέφθηκε και τη Ρωσία, διαπραγματεύεται επίσης την αγορά 100 τανκς Τ-72 και Τ-90 από τη Μόσχα.

"Υπογράψαμε ορισμένες στρατιωτικές συμφωνίες με τη Ρωσία. Σύντομα, θα αρχίσουν να φθάνουν κάποιοι μικροί πύραυλοι", δήλωσε ο Τσάβες, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου, μόλις επέστρεψε στη Βενεζουέλα. "Ξέρετε πόσο μακρυά μπορούν να φτάσουν; 300 χιλιόμετρα και δεν χάνουν το στόχο τους", πρόσθεσε ο Τσάβες.

Οι σχέσεις της Βενεζουέλας με τη γειτονική Κολομβία βρίσκονται σε ένταση, με αφορμή συμφωνία συνεργασίας της Κολομβίας με τις ΗΠΑ, που επιτρέπει στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες βάσεις, με στόχο την εξουδετέρωση των αριστερών ανταρτών και την αντιμετώπιση των λαθρεμπόρων ναρκωτικών.

Ο Τσάβες υποστηρίζει ότι η συμφωνία ΗΠΑ-Κολομβίας αυξάνει τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος στη νότια Αμερική και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εξαπολυθεί επίθεση κατά της Βενεζουέλας.

"Εμείς δεν πρόκειται να επιτεθούμε σε κανέναν, πρόκειται για αμυντικά εργαλεία, διότι θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας έναντι οποιασδήποτε απειλής, απ όπου κι αν προέλθει", είπε ο Τσάβες ο οποίος δεν αποκάλυψε πόσους πυραύλους αγόρασε από τη Ρωσία, ούτε το κόστος της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου