Οκτωβρίου 15, 2009

Ευρωζώνη: Στο -0,3% ο πληθωρισμός

Σε αρνητικό έδαφος παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο, με το χαμηλότερο κόστος ενέργειας και ειδών διατροφής να ωθεί προς τα κάτω τις τιμές καταναλωτή.

Σύμφωνα με τη Eurostat οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον Αύγουστο, σημειώνοντας ετήσια πτώση της τάξης του 0,3%. Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας και τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές τροφίμων και ενέργειας, μειώθηκε κατά 1,1% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης 1,2% που είχε καταγράψει τον Αύγουστο.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός από 1,0% τον Αύγουστο υποχώρησε στο 0,7%, που ηταν το τρίτο ψηλότερο ποσοστό στην ευρωζωνη μετα τη Μάλτα και τη Φινλανδία.

Αν και ο Σεπτέμβριος ήταν ο τέταρτος διαδοχικός μήνας, κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκε μείωση των τιμών καταναλωτή στα 16 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) διαβεβαιώνουν ότι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού έχει απομακρυνθεί.

Στόχος της ΕΚΤ είναι να συγκρατήσει τον πληθωρισμό κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια σημείωσαν πτώση 11%. Οι τιμές των τροφίμων παρέμειναν αμετάβλητες και μειώθηκαν κατά 1,3%, αντίστοιχα


Σταδιακή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προειδοποιώντας ότι η αβεβαιότητα για τις μελλοντικές εξελίξεις παραμένει μεγάλη.

Στο μηνιαία ενημερωτικό της δελτίο, η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή τονίζει πως «οι τελευταίες πληροφορίες στηρίζουν περαιτέρω την άποψή μας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης σταθεροποιείται και ότι αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά». «Παρόλα αυτά, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή», υπογραμμίζει.

Παράλληλα, η ΕΚΤ βλέπει χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο και επαναλαμβάνει ότι τα σημερινά επίπεδα των επιτοκίων παραμένουν «κατάλληλα».

Το κύριο άρθρο του ενημερωτικού δελτίου του για τον Οκτώβριο είναι στην ουσία πανομοιότυπο με τη δήλωση του διοικητικού συμβουλίου της την προηγούμενη Πέμπτη, όταν η τράπεζα ανακοίνωσε την απόφασή της να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 1,0%.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου