Οκτωβρίου 15, 2009

Στα 75 δισ. θα φτάσει φέτος ο δανεισμός του δημοσίου

Οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για το έλλειμμα, το ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ και τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων
Οριστικά διψήφιο θα είναι το ποσοστό του ελλείμματος για το 2009, όπως ξεκαθάρισαν σήμερα αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να γίνει αναθεώρηση και του ελλείμματος για το 2008, το οποίο, όπως είχε ανακοινωθεί, έκλεισε στο 5,7%. Το οικονομικό επιτελείο της παρούσας κυβέρνησης προτίθεται να προχωρήσει σε πρόσθετο δανεισμό, ως το τέλος του έτους, για να καλύψει τις ανάγκες. Ελπίζεται, πάντως, να μην ξεφύγει το ποσό πάνω από τα 75 δις ευρώ. Σήμερα είναι κοντά στα 60 δις, οπότε αναμένεται μια πρόσθετη ένεση 15 δις. Στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να προχωρήσει παράλληλα σε αναδιάρθρωση βασικών δομών, με την λήψη των απαραίτητων διαρθρωτικών μέτρων. Οι επιλογές είναι δύο, λένε αρμόδιες πηγές: Είτε η επιτήρηση, που είναι απευκτέα είτε η εξασφάλιση πίστωσης χρόνου, που θα επιτρέψει την προσαρμογή σε εύλογο χρονικό διάστημα τριών ετών. Ηδη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ετοιμάζει δέσμη μέτρων, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι έτοιμη ως το Δεκέμβριο και θα περιλαμβάνει ακόμα και το ασφαλιστικό. Εκεί ο στόχος είναι να εξασφαλισθεί περίοδος προσαρμογής στην αναπόφευκτη αλλαγή που φαίνεται ότι θα συντελεσθεί στο κομμάτι των ορίων ηλικίας. Τέλος, στελέχη του Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται αύξηση του ΦΠΑ, ενώ προαναγγέλουν φοροκηνυγητό για τη σύλληψη της φορολογητέας ύλης που διαφεύγει.
Λήψη μέτρων 32,5 δισ. ζητεί η Ε.Ε.

Μέτρα ύψους 32,5 δισ. ευρώ και νέα αλλαγή του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος ζητάει η Κομισιόν από την Ελλάδα για να μπορέσει να «συμμαζέψει» το δημοσιονομικό χάος.

Σε χθεσινή της έκθεση - καταπέλτη για την ελληνική οικονομία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται επίσης στο σημαντικό πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού στην Ελλάδα και του υπέρογκου δημόσιου χρέους, καθώς και στο γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται στους τομείς αυτούς, μεταξύ των κρατών-μελών με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ε.Ε. των «27». Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραμέτρων, επισημαίνει η Κομισιόν, δημιουργεί επιπλέον «ανησυχία για τη βιωσιμότητα» των οικονομικών της χώρας.

Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι αν δεν αλλάξει η ασκούμενη οικονομική πολιτική, τότε το δημόσιο χρέος θα φτάσει το 2060 στο 884% του ΑΕΠ, όταν το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών της Ε.Ε. των «27» κατά μέσο όρο θα είναι στο 477,3% του κοινοτικού ΑΕΠ. Παράλληλα, προχωρώντας σε μία ανάλυση για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με βάση τα δεδομένα του φετινού προϋπολογισμού, η Ελλάδα παρουσιάζει ένα «έλλειμμα βιωσιμότητας» της τάξης του 14,1% του ΑΕΠ.

Για το λόγο αυτό και συνιστά τη λήψη μέτρων που θα μειώσουν σε μόνιμη βάση κατά 14,1% του ΑΕΠ το έλλειμμα, δηλαδή μέτρα ύψους 32,5 δισ. ευρώ. Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, η προσαρμογή θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω της αύξησης των εσόδων και της μείωσης των δαπανών. Με τη λήψη αυτών των μέτρων δεν θα επιτευχθεί κάποια θεαματική μείωση του χρέους, αλλά η Επιτροπή υποστηρίζει ότι έτσι «θα παραμείνει διαχειρίσιμο», δηλαδή δεν θα προκληθεί οικονομική καταστροφή και δεν θα οδηγηθεί σε πτώχευση η χώρα.

Μέσα στο αρνητικό αυτό κλίμα για την ελληνική οικονομία, ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου καλείται την ερχόμενη Δευτέρα να ενημερώσει τους ομολόγους του στη Ζώνη του Ευρώ (κατά τη διάρκεια του συμβουλίου Eurogroup) για το τι έχει συμβεί έως τώρα και τι προτίθεται να κάνει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση. Παράλληλα, σήμερα θα βρεθεί στην Αθήνα κλιμάκιο της Κομισιόν για να πάρει μια «πρώτη γεύση» σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεσή της κάνει η Κομισιόν για την γήρανση του πληθυσμού. Οπως αναφέρεται, το παραπάνω έλλειμμα βιωσιμότητας είναι αποτέλεσμα «πολύ μεγάλης αύξησης σε δαπάνες σχετιζόμενες με τη γήρανση του πληθυσμού». Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που το εργατικό δυναμικό θα μειώνεται διαχρονικά στην Ελλάδα, η εξάρτηση των ηλικιωμένων από τους νέους θα αυξάνεται επίσης διαχρονικά. Κάτι το οποίο ουσιαστικά «ναρκοθετεί» τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Για το λόγο αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει από την Ελλάδα να προχωρήσει σε αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα.

http://news.kathimerini.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου