Οκτωβρίου 15, 2009

«Εκρηξη» ακάλυπτων επιταγών στο εννεάμηνο


Οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν στα 2,420 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 153% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθε στα 184,118 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 63,58% σε σχέση με πέρυσι.

Πάνω από τα 2,6 δισ. ευρώ ανήλθαν τα «φέσια» στην αγορά το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τειρεσίας ΑΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η συνολική αξία των επιταγών και συναλλαγματικών που αποδείχθηκαν ακάλυπτες από τις αρχές της χρονιάς διαμορφώθηκε στα 2,604 δισ. ευρώ από 1,273 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η αξία των ακάλυπτων επιταγών στο εννεάμηνο ανήλθε στα 2,420 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 153% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σε τεμάχια, οι ακάλυπτες έφθασαν τις 245.788, σημειώνοντας αύξηση 165,41%.

Η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθε στα 184,118 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 63,58% σε σχέση με πέρυσι. Σε τεμάχια, οι απλήρωτες συναλλαγματικές αυξήθηκαν κατά 49,45% στις 113.042.

Μόνο το Σεπτέμβριο, καταγράφηκαν 26.384 ακάλυπτες επιταγές συνολικής αξίας 256,088 εκατ. ευρώ. Επίσης, δεν πληρώθηκαν 15.485 συναλλαγματικές, αξίας 24,477 εκατ. ευρώ

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1728855


Τα οικονομικά τού κράτους έχουν καταρρεύσει

Τα καθαρά έσοδα του δημοσίου στο 9μηνο, μειώθηκαν ακόμη περισσότερο φθάνοντας το 6%, ,έναντι αρχικής πρόβλεψης για αύξηση 14,7% και έτσι η «μαύρη τρύπα» στο σκέλος των εσόδων εκτοξεύθηκε στα 7,5 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ο υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης, θα έχουν συνάντηση με τους επικεφαλής του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με στόχο να επαναδραστηριοποιήσουν τις υπηρεσίες, οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε πλήρη αδράνεια.

Στην συνάντηση αυτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, θα τονιστεί προς τους επικεφαλής των υπηρεσιών ότι είναι υποχρέωσή τους να καταβάλλουν προσπάθεια ώστε αφενός να εισπράξουν τα βεβαιωμένα χρέη επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και αφετέρου να πραγματοποιήσουν εντατικούς ελέγχους προκειμένου να μπορέσουν να συλλάβουν μέρος της εκτεταμένης φοροδιαφυγής που υπάρχει σήμερα στη χώρας μας.


Την ίδια ώρα φθάνει στην Ελλάδα κλιμάκιο ελεγκτών της Κομισιόν προκειμένου να λάβει από την ΕΣΥΕ και το υπουργείο Οικονομικών στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη σύνταξη της φθινοπωρινής έκθεσης που θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου.


Παράλληλα, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι συσκέψεις στο υπουργείο για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2010. Στις συσκέψεις λαμβάνουν μέρος υπηρεσιακοί παράγοντες και η κατεύθυνση που έχει δοθεί είναι να ελεγχθούν όλες οι δαπάνες κωδικό με κωδικό και να μη θεωρηθεί τίποτε απολύτως κεκτημένο ή δεδομένο.

Μεγάλη βαρύτητα στην προσπάθεια για μείωση των δαπανών θα δοθεί σε αυτές που θεωρούνται ελαστικές και δεν κρίνονται απολύτως απαραίτητες, όπως καταναλωτικές δαπάνες, έξοδα προβολής, μετακινήσεις υπαλλήλων, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.

Η μείωση το δαπανών εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το «διαβατήριο» της Ελλάδος στην προσπάθεια που θα καταβάλει η κυβέρνηση, ώστε να πάρει τη μεγαλύτερη δυνατή παράταση για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3%.

Αυτό, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα σταθερότητας που θα παρουσιαστεί στην Κομισιόν και στο οποίο θα περιλαμβάνεται σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος, θα αποτελέσουν το «ισχυρό χαρτί» για την πολυπόθητη παράταση των τριών ετών που θα ζητήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου από τον Χ. Αλμούνια.

Οι δύο άνδρες θα έχουν το πρώτο τετ α τετ Δευτέρα και Τρίτη στο EcoFin. Ο Έλληνας υπουργός θα ενημερώσει τον αρμόδιο επίτροπο της Ε.Ε. για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τονίζοντάς του ότι το έλλειμμα θα βρεθεί πέριξ του 12%, ενώ το δημόσιο χρέος θα πλησιάσει το 120% του ΑΕΠ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πει στον κ. Αλμούνια ότι πρώτος στόχος είναι να υποχωρήσει κάτω από το 12% το 2010, ενώ θα καταστήσει σαφές πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λάβει μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που θα αποδίδουν έσοδα σε μόνιμη βάση και παράλληλα θα παρουσιάσει σχέδιο μείωσης των δαπανών.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=18577240

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου