Οκτωβρίου 29, 2009

Απειλή υποβάθμισης από Moody’s

Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε η Moody’s την αξιολόγηση Α1 της Ελλάδας, επικαλούμενη την επιδείνωση της δημοσιονομικής της κατάστασης.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης διαβλέπει μικρή πιθανότητα να ξεφύγει η χώρα από το χρέος και τονίζει ότι η αναθεώρηση της πρόβλεψης για το έλλειμμα του 2009 έρχεται να προστεθεί στις ανησυχίες για την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας.

«Η επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα των ελληνικών δημόσιων οικονομικών και το πρόβλημα θα καταστεί χειρότερο από το λιγότερο ευνοϊκό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον στο μέλλον», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Moody's Sovereign Risk Group.

«Οι πιθανότητες η Ελλάδα να “ξεφύγει” από το δημόσιο χρέος της μετά την κρίση, όπως έκανε πριν την κρίση, είναι ελάχιστες», σημειώνει.

Μετά την ανακοίνωση της Moody’s, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς ελληνικού ομολόγου και του γερμανικού bund διευρύνθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στις 141 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πάντως, η κίνηση τη Moody’s δεν αποτελεί έκπληξη και αναμένεται να ακολουθήσει υποβάθμιση. Στην ανακοίνωσή του ο ξένος οίκος αναφέρει ότι σχεδιάζει να ολοκληρώσει την αναθεώρηση εντός 3 μηνών, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική του.

«Θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση εάν δεν υποβάθμιζαν την αξιολόγηση, αφού είπαν ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες η Ελλάδα να ξεφύγει από το δημόσιο χρέος της», σχολίασε αναλυτής της IHS Global Insight.

«Το θέμα της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων δεν είναι νέο και δημιουργεί υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας στις εξελίξεις στην οικονομία. Και η αβεβαιότητα είναι κάτι που η κυβέρνηση δεν το χρειάζεται τώρα», πρόσθεσε.

Εντωμεταξύ, η Standard & Poor’s δεν «βλέπει» πιέσεις στην αξιολόγηση Α- για την Ελλάδα. «Προς το παρόν οι προοπτικές είναι σταθερές», δήλωσε στο Reuters ανώτατο στέλεχος της S&P.

Αντιθέτως, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, στο Α- από το Α, προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα ο οίκος Fitch Ratings, χαρακτηρίζοντας ως αρνητικές τις προοπτικές (outlook) της χώρας.

Όπως ανέφερε ο οίκος, η νέα αξιολόγηση αντικατοπτρίζει τη διεύρυνση του ελλείμματος έναντι των αρχικών εκτιμήσεων της κυβέρνησης για την εκτόξευσή του.

Ειδικότερα, οι αναλυτές της Fitch σημείωναν ότι οι εκτιμήσεις για έλλειμμα του 2009 στο 12,5% του ΑΕΠ είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 6% αλλά και από το στόχο για 3,7% που είχε αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τον Ιανουάριο του 2009.


naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου