Νοεμβρίου 26, 2009

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ, ΜΟΝΟ ΜΙΚΡΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ

Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ
Για πρώτη φορά η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας παραδέχτηκε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε ούτε να ετοιμαζόμαστε για έναν γενικευμένο πόλεμο με την Τουρκία, αλλά για σημειακές στρατιωτικές κρίσεις μικρής διάρκειας που θα χρησιμοποιηθούν διπλωματικά στη συνέχεια.

Ο υπουργός είπε ότι δεν περιμένουμε γενικευμένο πόλεμο και αν τον περιμένουμε τότε στην ουσία αμφισβητούμε το σύνολο των διεθνών σχέσεων και συμμαχιών της χώρας αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς.

Κατά την άποψή του μπορεί να υπάρξουν σημειακές στρατιωτικές κρίσεις μικρής διάρκειας, για τις οποίες θα πρέπει να είμαστε πιο προετοιμασμένοι, ενώ για τις παραβάσεις και παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών υποστήριξε ότι δεν είναι τίποτα παραπάνω από πολιτικές πιέσεις, ώστε να οδηγήσουν στο τραπέζι των διπλωματικών διαπραγματεύσεων με πιο επαχθείς για εμάς όρους.

Υπό αυτή τη λογική θα επανεξεταστεί και η εξοπλιστική πολιτική της χώρας αλλά και η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο μεταξύ σε έρευνα που έγινε από το περιοδικό «Monthly Review» και την εταιρεία ερευνών VPRC, αποκαλύπτεται ότι το 56% των αξιωματικών πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ δεν προστατεύει την Ελλάδα από ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια της Τουρκίας, ενώ ένας στους δύο αξιωματικούς πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να συμμετάσχουμε στις ειρηνευτικές αποστολές του ΝΑΤΟ, όπως το Αφγανιστάν η πειρατεία και άλλες.

Τέλος, μόλις το 42% πιστεύει ότι υπάρχουν οφέλη από το ΝΑΤΟ για την Ελλάδα.

Κατόπιν των χθεσινών δηλώσεων του υπουργού, εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα δομή με μεγάλες και πολλές περικοπές μονάδων και θέσεων ανώτατων αξιωματικών αλλά και το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου