Νοεμβρίου 30, 2009

ΕΕ: Κατάργηση βίζας για Σερβία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ αποφάσισαν σήμερα να καταργήσουν από τις 19 Δεκεμβρίου τη θεώρηση διαβατηρίου (βίζα) για τους πολίτες της Σερβίας, της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου που θα θέλουν να ταξιδέψουν στις χώρες της ΕΕ.

«Χαιρετίζω θερμά αυτήν την απόφαση, η οποία είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στη διαδικασία προσέγγισης με αυτές τις χώρες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από σύνοδο με τους ευρωπαίους συναδέλφους του. «Η κατάργηση της βίζας για τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα τεθεί σε ισχύ στις 19 Δεκεμβρίου 2009», προσέθεσε.

Η σχετική πρόταση για την κατάργηση της βίζας γι' αυτές τις χώρες είχε γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο. Η απόφαση αυτή αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον από το Βελιγράδι, δέκα χρόνια μετά τον βομβαρδισμό της Σερβίας από το ΝΑΤΟ και τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μπλοκάρισμα της διαδικασίας ένταξής της στην ΕΕ κατόπιν πρωτοβουλίας της Ολλανδίας.

Η Χάγη ζητεί να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά τη σύλληψη του πρώην στρατιωτικού αρχηγού των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς και του πρώην προέδρου των Σέρβων της Κροατίας Γκόραν Χάτζιτς, οι οποίοι καταζητούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου