Νοεμβρίου 27, 2009

Standard & Poor's: Μη επαρκή κεφάλαια για τις τράπεζες

Η S&P παρουσίασε, τα πρώτα συγκριτικά στοιχεία για την κεφαλαιακή επάρκεια, έναντι αναλαμβανόμενου κινδύνου 45 κορυφαίων τραπεζών από ολόκληρο τον κόσμο, με απώτερο στόχο να εντοπίζονται πιο συστηματικά οι κίνδυνοι στις πιστώσεις, στις συναλλαγές, στο μετοχικό κεφάλαιο και στις λειτουργικές δραστηριότητές τους.Δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια οι περισσότερες τράπεζες που συμμετείχαν στην έκθεση της Standard & Poor's, με την κεφαλαιακή επάρκεια των Citigroup, UBS και Mizuho Financial Group να είναι κατά δύο τρίτα μικρότερη από το μέσο όρο.

«Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα έρχονται να επιβεβαιώσουν την άποψη ότι το κεφάλαιο παραμένει σε εξασθενημένα επίπεδα για την πλειονότητα των τραπεζών», σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης. Η S&P εκτιμά ότι ο μέσος όρος για το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας έναντι κινδύνου ήταν 6,7% στα τέλη Ιουνίου, τη στιγμή που για τη Citigroup διαμορφώθηκε στο 2,1%, για τη UBS στο 2,2% και για την BBVA στο 5,4%.



Στην κατώτερη θέση βρέθηκε η ιαπωνική Mizuho Financial Group, με δείκτη 2%. Κάτω από το μέσο όρο βρέθηκαν επίσης η Bank of America με δείκτη 5,8%, η Deutsche Bank με 6,1%, η Unicredit με 6,3% και η Wells Fargo με 6,4%.

Αντίθετα, στις υψηλές θέσεις ξεχώρισαν η HSBC με 9,2% και Goldman Sachs και Toronto-Dominion Bank με 8,3% εκάστη. Στις υψηλές θέσεις συγκαταλέγονται, επίσης, η Morgan Stanley και η Standard Chartered, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας έναντι κινδύνου 8,1% η καθεμία.

Η S&P υπογραμμίζει ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας έναντι κινδύνου ήταν χαμηλότερος για τις ιαπωνικές τράπεζες και υψηλότερος για τις τράπεζες στον Καναδά και στις χώρες Μπενελούξ. Ωστόσο, ο οίκος διαπιστώνει βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας τραπεζών από το 2007, τάση που πιθανότατα να συνεχιστεί.

«Αυτή τη στιγμή, αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας τους προσεχείς 18 μήνες, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις πιο αυστηρές ρυθμιστικές προδιαγραφές. Πιθανή αποτυχία να ανταποκριθούν στην απαίτηση αυτή θα μπορούσε να ασκήσει νέες πιέσεις στις πιστοληπτικές τους αξιολ
ογήσεις», επεσήμανε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου