Δεκεμβρίου 22, 2009

Τούρκικα παζάρια για την κατάργηση της βίζας στην Ε.Ε


Ανοιξε το Κεφάλαιο Περιβάλλον

Την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) σε Τούρκους πολίτες για την ανεμπόδιστη και ανεξέλεγκτη είσοδό τους στις κοινοτικές χώρες ζήτησε χθες η Τουρκία ως αντάλλαγμα για να υπογράψει με την Ένωση μια συμφωνία επανεισδοχής των λαθρομεταναστών που προέρχονται από το έδαφος της προς την κοινοτική Ευρώπη με πρώτο σταθμό την Ελλάδα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου βρήκε χθες την ευκαιρία με τη σύνοδο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του στην Ένωση με το κεφάλαιο το σχετικό με το Περιβάλλον, για να θέσει το ζήτημα αυτό.

Αφορμή αυτού του τούρκικου παζαριού είναι η πρόσφατη απόφαση των 27 να επιτρέψουν την είσοδο στις χώρες τους χωρίς βίζα των πολιτών των χωρών των δυτικών Βαλκανίων (Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ) και της Σερβίας. «Δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία να μην προσφέρει η Ένωση αυτό το δικαίωμα και στους Τούρκους πολίτες από τη στιγμή που η Κοινότητα μας διευκρινίσει τους (σ.σ. τεχνικούς) όρους και εμείς τους ικανοποιήσουμε» υποστήριξε ο κ.Νταβούτογλου.

Ο αρμόδιος για την Διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, θύμισε στον Τούρκο ΥΠΕΞ ότι «εκτός από τις βασικές προϋποθέσεις για την κατάργηση της βίζας που είναι μεταξύ άλλων και η έκδοση βιομετρικών διαβατηρίων απαιτείται και η εφαρμογή (από την Τουρκία) μιας ολοκληρωμένης πολιτικής ελέγχου των συνόρων της» συνδέοντας έτσι το ζήτημα αυτό με την συμφωνία που η Κοινότητα πιέζει την Τουρκία να υπογράψει για την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών.

Ως προς τη μη αναγνώριση της Κύπρου ο κ.Νταβούτουγλου επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση ότι πρόκειται για «ένα διμερές ζήτημα» και «δεν θέλουμε τέτοιου τύπου δευτερεύοντα ζητήματα (σ.σ. όπως η τουρκική άρνηση να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα) να εμποδίζουν, μεγάλες στρατηγικές αποφάσεις» τονίζοντας μάλιστα ότι κατά τη γνώμη του η Ένωση δεν πρέπει να επιτρέπει «μονομερείς προσεγγίσεις» (σ.σ. το «πάγωμα «οκτώ διαπραγματευτικών κεφαλαίων από την Λευκωσία για όσο χρόνο η Άγκυρα δεν την αναγνωρίζει) να της «στερούν τα μεγάλα στρατηγικά πλεονεκτήματα» που θα έχει από την προσέγγιση της με την Τουρκία.

Ως προς τις χθεσινές Τουρκοκοινοτικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις για το περιβάλλον κοινή ήταν η αίσθηση ότι η Τουρκία οφείλει να υιοθετήσει πληθώρα νέων νόμων σύμφωνων προς τους αντίστοιχους κοινοτικούς για την προστασία του περιβάλλοντος που ξεκινούν από την (κακή σήμερα) ποιότητα του πόσιμου νερού μέχρι τη βιομηχανική ρύπανση. Οι χθεσινές ενταξιακές διαπραγματεύσεις συνιστούν ένα πολύ μικρό βήμα της Τουρκίας προς την Κοινότητα, κάτι που επιτείνει στην Άγκυρα ένα αίσθημα απογοήτευσης που το διατύπωσε ο ΥΠΕΞ της κ.Νταβούτογλου λέγοντας ότι «ελπίζουμε πλέον να συνεχισθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα απ' ότι μέχρι σήμερα» newstime.gr

Με τον... αραμπά αλλά συνεχίζει προς την Ε.Ε.
Με εξαιρετικά βραδύ ρυθμό εξελίσσονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Από το 2005 που ξεκίνησαν, έχουν ανοίξει μόνο 12 από τα 35 Κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου. Το 12o, που αφορούσε στον τομέα του περιβάλλοντος, άνοιξε χθες στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια ενταξιακής διάσκεψης σε υπουργικό επίπεδο.

Οι εκατέρωθεν προσπάθειες της σουηδικής Προεδρίας και της τουρκικής κυβέρνησης, να εξάρουν τη σπουδαιότητα του κεφαλαίου που άνοιξε και το στρατηγικό ρόλο της Αγκυρας, δεν στάθηκαν ικανές να κρύψουν μια διάχυτη απογοήτευση για τη βραδύτητα των διαπραγματεύσεων.

Ηδη, από το Δεκέμβριο του 2006, έχουν «παγώσει» 8 Κεφάλαια, εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να επεκτείνει τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. προς την Κύπρο, ανοίγοντας λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Η Λευκωσία
Στις 8 Δεκεμβρίου, η Λευκωσία, με μονομερή δήλωση στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., γνωστοποίησε ότι βάζει προϋποθέσεις στο άνοιγμα άλλων 6 Κεφαλαίων, εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο. Η Γαλλία έχει ήδη «μπλοκάρει», επίσης, μονομερώς 5 Κεφάλαια, θεωρώντας ότι η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα για να ενταχθεί στην Ε.Ε., ενώ προτάσσει την «ειδική σχέση».

Το Κυπριακό
Συνεπώς, εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό, τα Κεφάλαια που θα μπορούσαν να ανοίξουν τους επόμενους μήνες δεν ξεπερνούν τα 2-3, που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν σε πλήρες αδιέξοδο.

Ως μέτρο σύγκρισης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κροατία, η οποία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις μαζί με την Τουρκία, έχει ήδη ανοίξει 28 Κεφάλαια, ενώ εκτιμάται ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2010.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η χώρα του στηρίζει ενεργά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, επαναλαμβάνοντας, όμως, την απαράδεκτη τουρκική θέση περί λύσης συνομοσπονδίας.

Επανεισδοχή με αντάλλαγμα
Την είδηση, πάντως, την έδωσε ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος προέβλεψε ότι σε 1-2 μήνες η χώρα του θα υπογράψει συμφωνία επανεισδοχής (λαθρομεταναστών) με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με την υπογραφή της συμφωνίας, η Αγκυρα θα είναι υποχρεωμένη να παραλαμβάνει τους λαθρομετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας από την τουρκική επικράτεια.

Ομως, επειδή οι Τούρκοι δεν κάνουν ποτέ «δώρα», ο κ. Νταβούτογλου φρόντισε να συνδέσει έμμεσα τη συμφωνία αυτή με την κατάργηση της έκδοσης βίζας για Τούρκους υπηκόους, που θέλουν να ταξιδέψουν στο εσωτερικό της κοινοτικής επικράτειας.

Οπως είπε, η χώρα του θα προχωρήσει στην εισαγωγή βιομετρικών διαβατηρίων, ενώ, μετά την επίλυση του θέματος της επανεισδοχής, δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσει η Ε.Ε. να επιμένει στην έκδοση βίζας, τη στιγμή που ήδη έχει καταργηθεί με άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η ΠΓΔΜ και η Σερβία, οι οποίες δεν έχουν καν ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Θετικος με την κατάργηση της βίζας για την Τουρκία εμφανίστηκαν ο Σουηδός ΥΠΕΞ και προεδρεύων της χθεσινής ενταξιακής διάσκεψης με την Αγκυρα, Καρλ Μπιλντ, και ο επίτροπος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν. Και οι δύο εξήραν τη θετική στάση που επιδεικνύει η τουρκική κυβέρνηση στην επίτευξη της συμφωνίας επανεισδοχής.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ-ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου