Ιανουαρίου 30, 2010

Η επανάσταση του καταθέτη.Τα χρήματα σας στις μικρές τράπεζες

Οργή και δυσπιστία προς το «κατεστηµένο»: Αυτό το αίσθηµα δείχνει να σαρώνει την Αµερική, καθώς οι επιπτώσεις της οικονοµικής κρίσης παραµένουν οδυνηρά αισθητές για τους πολλούς, όχι όµως και για τη Wall Street, που επωφελείται της κρατικής γενναιοδωρίας.

Αν θα ήθελε κανείς να κατανοήσει για ποιο λόγο ο πρόεδρος Οµπάµα δέχεται ήδη πολιτικές ήττες σαν αυτή των επαναληπτικών εκλογών στη Μασαχουσέτη ή γιατί σπεύδει να αποκηρύξει τα golden boys και να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών, αρκεί και µόνο να δει το κίνηµα υπό τον τίτλο «Πάρε τα λεφτά σου».

Σε αυτό το σύνθηµα συνοψίζεται η διακαής επιθυµία των Αµερικανών να τιµωρήσουν τη Wall Street, µεταφέροντας τις καταθέσεις τους από τις «big six» (ήτοι τις έξι µεγαλύτερες τράπεζες: Bank Of America, JP Morgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo, Citigroup) σε µικρότερα τοπικά τραπεζικά ιδρύµατα.

Οι πρωτοβουλίες αυτού του είδους ξεπηδούν σε όλη την Αµερική σαν τα µανιτάρια, ωστόσο, η πιο προβεβληµένη εξ αυτών ξεκίνησε από ένα δείπνο που παρέθεσε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η Ελληνοαµερικανίδα σταρ της διαδικτυακής ενηµέρωσης Αριάννα Στασινοπούλου-Χάφιγκτον. «Οι τοπικές τράπεζες είναι πιο συντηρητικές, αποφεύγουν να χορηγούν επισφαλή δάνεια και είναι πιο κοντά στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις της περιοχής τους: Λειτουργούν δηλαδή µε βάση τις αξίες που ο περισσότερος κόσµος ζητά από το χρηµατοπιστωτικό σύστηµα», δήλωσε ο εκ των συνδαιτυµόνων χρηµατιστής, διαβάζουµε στην ιστοσελίδα Moveyourmoney.info, ενώ ο κινηµατογραφιστής της παρέας παρουσίασε έπειτα από τρεις ηµέρες το βίντεο µε το οποίο το «κίνηµα» ξεκίνησε τη µιντιακή ζωή του. Τη σκυτάλη πήραν κατόπιν σατιρικές εκποµπές, όπως των John Stewart, Stephen Colbert και Bill Maher και η συνέχεια υπήρξε θυελλώδης. Μέσα σε επτά ηµέρες το http://Moveyourmoney.info είχε δεχτεί 340.000 επισκέπτες.
Γόνος γνωστής αστικής οικογένειας, η Αριάννα Στασινοπούλου γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα και σε ηλικία 16 ετών µετέβη στη Βρετανία για σπουδές. Σπούδασε Οικονοµικά στο Πανεπιστήµιο του Κέιµπριτζ, όπου το 1971 αναδείχτηκε πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου – µόλις τρίτη στα χρονικά γυναίκα η οποία καταλάμβανε αυτή την παραδοσιακά συνδεόμενη µε λαµπρό πολιτικό µέλλον θέση.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_30.html#ixzz0e6yoeVLK

Υπάρχουν και πρωτοβουλίες ατοµικές, σαν αυτή του διαφηµιστή Roy DeYoung, ο οποίος, αγανακτισµένος από την άνευ προφανούς λόγου αύξηση του επιτοκίου της πιστωτικής του κάρτας από το 12% στο 30%, ανέβασε στο Διαδίκτυο ένα βίντεο µε τις περιπέτειές του, αλλάζοντας το λογότυπο της Bank of America σε Bend Over America («Σκύψε Αµερική»). Σε δύο ηµέρες είχε δεχτεί 10.000 επισκέψεις.

http://infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου