Φεβρουαρίου 20, 2010

Βοήθεια μέχρι 25 δισ. στην Ελλάδα λέει το Der Spiegel:

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού οι χώρες της ευρωζώνης θα παράσχουν από κοινού βοήθεια ύψους 20-25 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα.

Τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης της τάξης των 20-25 δις. Ευρώ προβλέπουν ορισμένες «πρώτες σκέψεις» του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με προδημοσίευση ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφορεί την Κυριακή και που σύμφωνα με πληροφορίες περιέχει αφιέρωμα για την Ελλάδα μαζί με συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου.

Αναφερόμενο στις "αρχικές εκτιμήσεις" του υπουργείου, το Der Spiegel γράφει ότι το μερίδιο της οικονομικής βοήθειας που θα παράσχει η κάθε χώρα προς την Ελλάδα θα υπολογιστεί με βάση το ποσοστό του κεφαλαίου που κάθε χώρα διαθέτει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τις πληροφορίες του Der Spiegel. Ωστόσο, σε ερώτηση πριν απο τρεις ημέρες για το αν η γερμανική κυβέρνηση «βλέπει» την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μίχαελ Οφερ είχε δηλώσει πως «δεν τίθεται τέτοιο θέμα», παραπέμποντας και στις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα, περαν της πολιτικής στήριξης δεν έχει ζητήσει από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση κανενός είδους οικονομική βοήθεια.

Στην προδημοσίευση πάντως του ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η από κοινού βοήθεια των χωρών της Ευρωζώνης θα αποτελείται από δάνεια και εγγυήσεις και ότι στη Γερμανία θα αναλογεί ένα ποσό της τάξης των 4-5 δισ. Ευρώ (από το συνολικό των 20-25 δις.), καθώς και ότι την διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών προβλέπεται να αναλάβει η κρατική τράπεζα Kreditanstalt fuer Wiederaufbau . "Οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - αναφέρεται - συνδέουν τη χορήγηση της βοήθειας με αυστηρούς όρους και συναρτούν την καταβολή της πρώτης δόσης με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που θα έχουν τεθεί".

Στο κείμενο των συνεργατών του Σόιμπλε συμπεριλαμβάνονται προτάσεις για «μεσοπρόθεσμα» μέτρα καλύτερου συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και η δημιουργία μελλοντικά ενός ευρωπαϊκού θεσμού κατά το πρότυπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να επωμίζεται, όταν χρειάζεται, μέτρα διάσωσης μιας χώρας.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=15446&catid=13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου