Φεβρουαρίου 23, 2010

Να «κάνουμε την κρίση ευκαιρία» λέει και ο Προβόπουλος


Την ανάγκη ριζικού αναπροσανατολισμού της οικονομικής πολιτικής, με μεσοπρόθεσμους στόχους τη διατηρήσιμη και συνεχή δημοσιονομική προσαρμογή και μια πολιτική διαρθρωτικών αλλαγών που θα βελτιώνουν σταθερά την ανταγωνιστικότητα υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Ανταγωνιστικότητα και Τεχνολογία στην Ελλάδα» των Τάσου Γιαννίτση, Σταύρου Ζωγραφάκη, Ιωάννας Καστέλλη και Δέσποινας Μαυρή, ο κ. Γιώργος Προβόπουλος υπογράμμισε πως «η κρίση που περνάμε σήμερα είναι συνολική και αγγίζει όλες τις πτυχές την ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, συνεπώς, η απάντηση δεν μπορεί να είναι ούτε αποσπασματική, ούτε βραχυπρόθεσμη». Ανέφερε μάλιστα πως «η σημερινή κρίση δεν μοιάζει σε τίποτα με όσα γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, τουλάχιστον στη μεταπολεμική μας ιστορία».

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε μάλιστα πως οι αλλαγές που απαιτούνται έχουν εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα, επισημαίνοντας «τις ιστορικές ευθύνες που πρέπει να αναλάβουμε όλοι μπροστά στη μεγάλη πρόκληση»:
«Η πορεία των επόμενων χρόνων θα προσδιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από το στόχο που θα επιλέξουμε.
Θέλουμε μια Ελλάδα εγκλωβισμένη σε μια ισορροπία χαμηλών δυνατοτήτων ή μια Ελλάδα σύγχρονη και δυναμική;».

Προειδοποιώντας για τεράστιο κόστος από τη μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε πως η κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για την πραγματοποίησή τους.

Συνεχίζοντας, έκανε αναφορά στην ανάγκη συναίνεσης, αφήνοντας αιχμές για τις αντιδράσεις στα μέτρα που λαμβάνονται: «Σίγουρα δεν μπορούμε πλέον να πορευθούμε με τις συνταγές του παρελθόντος, με προκατασκευασμένες απαντήσεις σε προβλήματα που είτε τίθενται με νέο τρόπο είτε είναι εντελώς καινούργια, με ιδεοληπτικές ερμηνείες της πραγματικότητας, με αγώνα για την προάσπιση των κεκτημένων, με επιδίωξη του μέγιστου κέρδους στο βραχύτερο χρονικό διάστημα, με επιλεκτική και κατά το δοκούν εφαρμογή θεσμών και νόμων, με άρνηση κάθε προσπάθειας για οικοδόμηση συναίνεσης».

Στην παρέμβασή της η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη τόνισε πως το στοίχημα για την ελληνική οικονομία είναι να αξιοποιήσει τις δομικές πηγές πλούτου και όχι αυτές που απορρέουν από την φτηνή εργασία.

Παρατήρησε ότι η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας από το 1995 έως το 2008 επιδεινώθηκε όπως άλλωστε συνέβη και στην Πορτογαλία, ενώ αναφέρθηκε στους πέντε άξονες πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να ενισχυθεί η ανάκαμψη της.

Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου μιλώντας στην ίδια εκδήλωση υποστήριξε πως για την κρίση που βιώνει σήμερα η ελληνική οικονομία ευθύνονται οι πολιτικές επιλογές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η χώρα ξόδεψε τους πόρους ενός ολόκληρου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και συγκεκριμένα του Τρίτου, χωρίς να κατορθώσει να βελτιώσει κανέναν από τους δείκτες της».

NAYTEMΠOΡIKH

Διευρύνθηκε το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στον απόηχο της υποβάθμισης των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών από τη Fitch. To spread διαμορφωνόταν νωρίτερα στις 339 μονάδες βάσης έναντι 323 μονάδων βάση πριν ανακοινωθεί η υποβάθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου