Φεβρουαρίου 19, 2010

Παπανδρέου: «Το υψηλό κόστος δανεισμού κίνδυνος και για άλλες χώρες»

Η Ελλάδα θέλει να δανείζεται με τα ίδια επιτόκια που δανείζονται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε σήμερα από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προειδοποιώντας ότι το υψηλό κόστος δανεισμού για την Ελλάδα θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων και σε άλλες χώρες.

Σε ομιλία του σε συνέδριο για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση, στο Λονδίνο,

o κ. Παπανδρέου είπε ότι παίρνει μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ελλάδα.

«Η άνοδος των επιτοκίων για εμάς σημαίνει άνοδο των επιτοκίων για αυτούς που βρίσκονται στην Ευρώπη», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αναζητά ένα σχέδιο διάσωσης ανάλογο με αυτό που εφαρμόστηκε για τις τράπεζες.

«Θέλουμε να μπορούμε να δανειζόμαστε με τους ίδιους όρους που το κάνουν και άλλες χώρες στην ευρωζώνη», είπε.

«Είναι εσφαλμένη η άποψη ότι οι Έλληνες είναι απερίσκεπτοι, γιατί αυτό απλά θα σήμαινε ότι πρόκειται για πρόβλημα με το DNA», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

«Θα ήταν πολύ βολικό να πούμε ότι είναι μόνο η Ελλάδα. Υπάρχει ο φόβος της μετάδοσης», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στα φαινόμενα κερδοσκοπίας, επεσήμανε ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να ελέγξουν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στις αγορές ομολόγων και να επιτρέψουν σε χώρες, όπως η Ελλάδα, να δανείζονται με τα ίδια χαμηλά επιτόκια που δανείζονται και οι άλλες χώρες.

«Έχουμε τη δύναμη, αν έχουμε τη βούληση, να αντιμετωπίσουμε κάποιες μορφές κερδοσκοπίας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει αναπτύξει δράση μαζί με άλλους ηγέτες, ώστε να χτυπηθεί η κερδοσκοπία, αλλά και να χρηματοδοτηθεί η πράσινη ανάπτυξη με νέους τρόπους.

«Οι προοδευτικοί ηγέτες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αγορές πολύ καλύτερα από ό,τι οι συντηρητικοί, διότι για τους τελευταίους, οι αγορές είναι θεός, ενώ για εμάς είναι ένα εργαλείο για να υπηρετούμε τους λαούς μας και τις οικονομίες μας με καλύτερο τρόπο. Οι προοδευτικοί είναι αποτελεσματικότεροι στο να θέτουν κανόνες στις οικονομίες και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι «η Ελλάδα δεν ζητά σχέδιο διάσωσης, ούτε θέλουμε χρήματα, έχουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα αλλαγών και θέλουμε υποστήριξη σε αυτό το πρόγραμμα και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, για να φτάσουμε στο στόχο μας».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για «απάθεια και παραίτηση μπροστά στα προβλήματα», καθώς και ότι «η πολιτική της χαρακτηρίζονταν από αδιαφάνεια και διαφθορά».

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι πολίτες τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός παρατήρησε: «oι Έλληνες δεν είναι απαθείς και δεν παραιτούνται μπροστά στα προβλήματα. Οι Έλληνες αποφάσισαν αλλαγή στις εκλογές» και συμπλήρωσε πως «παίρνουμε δύσκολα μέτρα, όμως οι πολίτες με ποσοστά από 62%-69% στηρίζουν αυτή την προσπάθεια».

Στήριξη Θαπατέρο

Tων προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος υπεραμύνθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουί Ροντρίγκεζ Θαπατέρο.

«Η πλειονότητα (στην Ελλάδα) δεν ευθύνεται για αυτό που έχει γίνει και πολύ λιγότερο η κυβέρνηση Παπανδρέου που είναι άξια εμπιστοσύνησης για τα μέτρα που έχει λάβει και την αξιοπιστία που έχει δείξει», ανέφερε ο κ. Θαπατέρο.

Πρόσθεσε δε ότι τόσο η Ισπανία, όσο και άλλες χώρες με υπερβολικό χρέος θα αντιμετωπίσουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα με τη μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα χωρίς να πληγεί η οικονομική ανάπτυξη.

Μπράουν: Ο Γ. Παπανδρέου κληρονόμησε μια δύσκολη κατάσταση

Προσφωνώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό στο συνέδριο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν σημείωσε ότι ο κ. Παπανδρέου κληρονόμησε μια πολύ δύσκολη κατάσταση από την προηγούμενη κυβέρνηση και προσπαθεί να την αντιμετωπίσει.

Στην ίδια συζήτηση, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας της Μεγάλης Βρετανίας, Λόρδος Μάντελσον, δήλωσε εντυπωσιασμένος με την προσωπικότητα και την ηρεμία του Έλληνα πρωθυπουργού, γεγονός, το οποίο, όπως τόνισε, «καθησυχάζει τις αγορές».

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου