Φεβρουαρίου 25, 2010

Νέες προειδοποιήσεις από S&P και Moody΄s

Με νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας απειλούν Standard & Poor΄s και Moody΄s.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο διεθνής οίκος Standard & Poor΄s διατήρησε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση "BBB+" και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση "A-2" για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε "negative watch", προειδοποιώντας για περαιτέρω υποβάθμιση στο βραχυπρόθεσμο μέλλον.

"Θεωρούμε πιθανή μια νέα υποβάθμιση μέσα στον επόμενο μήνα, μίας ή δύο βαθμίδων", δήλωσε ο Marko Mrsnik, αναλυτής της S&P.

Στην έκθεσή του ο οίκος σημειώνει πως οι κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης για την πραγματική και ονομαστική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ενδέχεται να αυξήσουν τις απαιτήσεις για το μέγεθος δημοσιονομικής σταθεροποίησης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την επιτευξιμότητα των αισιόδοξων δημοσιονομικών στόχων της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στις 16 Δεκεμβρίου.

Οι αναλυτές της S&P εκτιμούν πως τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ το 2010 είναι "λογικά" σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού βάρους.

Ωστόσο ο Marko Mrsnik προειδοποιεί ότι περαιτέρω πιέσεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο θα έχουν αρνητική επίδραση στα δημόσια οικονομικά. "Πιστεύουμε πως πιθανότατα αυτό θα δημιουργήσει έντονες πιέσεις στις προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης της κυβέρνησης", συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την Moody΄s και σύμφωνα με το Bloomberg, ο Pierre Cailleteau, διευθύνων σύμβουλος κρατικών κινδύνων του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης σε συνέντευξη του από το Τόκιο, δήλωσε ότι είναι πιθανό η Ελλάδα να έρθει αντιμέτωπη με υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τους ερχόμενους μήνες σε περίπτωση που δεν καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για μείωση του ελλείμματος.

«Αν η απόκλιση είναι μεγάλη, είναι όντως πιθανό ακόμη και να υποβαθμίσουμε την Ελλάδα κατά δύο βαθμίδες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Pierre Cailleteau.

«Πρέπει να αφήσουμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα πλάνα της», πρόσθεσε ο Cailleteau και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να αντιστρέψει την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών σε λίγες ημέρες».

Ωστόσο, τόνισε πως στην περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει και εφαρμόσει τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Moody’s είναι πολύ πιθανό να διατηρήσει την αξιολόγηση «Α2».

Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας το Δεκέμβριο σε «Α2».
capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου