Μαρτίου 02, 2010

Αβάπτιστος: «Σε κατάσταση πολέμου απέναντι στα σενάρια»

Με ζοφερό τρόπο παρουσίασε την εικόνα της ελληνικής οικονομίας ο πρωθυπουργός μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Έκανε λόγο για εφιαλτική κατάσταση και δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε απώλειες πέραν του 14ου μισθού σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για φυγομαχία διότι προσπάθησαν να αποφύγουν τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Δεν χωρούν τακτικισμοί. Οι πολίτες περιμένουν να αναλάβουμε τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε:

«Δεν λιποτακτούμε με γνώση του πρόσκαιρου πολιτικού κόστους των αποφάσεων μας».

«Τα πράγματα έχουν φτάσει εδώ και πολύ καιρό στα όριά τους» επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου για να εξηγήσει τους λόγους που οδηγούν στη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για τα οποία όπως είπε «έχει γίνει πολύς λόγος».

«Θα μιλήσω με κάθε ειλικρίνεια για το τι θα γίνει αν δεν λάβουμε αυτές τις αποφάσεις. Αν φερθούμε ανεύθυνα απέναντι στην ιστορία, αν δεν κάνουμε ότι πρέπει για να σώσουμε την οικονομία, μπορεί να χάσουμε όχι μόνο τον 14ο μισθό αλλά τον 5ο, τον 6ο, τον 7ο, ακόμη και τη σύνταξη. Μπορεί να ακούγεται εφιαλτικό αλλά μπορεί να βρεθούμε σε αδυναμία δανεισμού, ασφυξία πληρωμών. Σκεφτείτε τι θα γίνει εάν στεγνώσει το τραπεζικό σύστημα, εάν τα επιτόκια συμπαρασυρθούν», σχολίασε ο πρωθυπουργός για να καταλήξει:

«Εάν κανείς ότι αυτό είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, τότε δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κατάστασης. Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου απέναντι στα σενάρια», συμπλήρωσε.

Επαφές Όλι Ρεν στην Αθήνα

Ο αρμόδιος επίτροπος, Όλι Ρεν, μετά τις συναντήσεις που είχε με το πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, ζήτησε από τη χώρα μας περικοπές δαπανών και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Όπως είπε διαπίστωσε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλλει μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

Ως προς το 14ο μισθό είπε ότι η Κομισιόν έκανε τις συστάσεις της, ωστόσο εξαρτώνται από την κυβέρνηση οι όποιες αποφάσεις.

Ο Όλι Ρεν επισήμανε ότι μετά την ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων που θα αξιολογηθούν από την Κομισιόν δεν τελειώνει η επιτήρηση, η οποία σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο θα είναι τακτική.

Υπέρ της προσφυγής της Ελλάδας για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και όχι στην Ευρωζώνη τάσσεται ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ότμαρ Ίσινγκ.

Μέρκελ: Χρειάζονται συντονισμένες οικονομικές πολιτικές

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε με δηλώσεις της στο Ανόβερο ότι, «πρέπει να είναι συντονισμένες οι οικονομικές πολιτικές» των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ενώ «το ευρώ είναι αντιμέτωπο με μία φάση μεγάλης πρόκλησης».

«Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να ασκούν στέρεες δημοσιονομικές πολιτικές, ώστε το ευρώ να μην μπορεί να δέχεται επιθέσεις στις αγορές», τόνισε επίσης η κ. Μέρκελ.

Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, η κ. Μέρκελ επισήμανε «το μεγάλο εξωτερικό χρέος» της, ενώ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα πρέπει να εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας, τηρώντας τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανόνες», αναφερόμενη παράλληλα και στην επικείμενη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, την Παρασκευή στο Βερολίνο.

Ευρωζώνη: Στο 0,9% ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου

Στο 0,9% διαμορφώθηκε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο, από 1% που ήταν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 1%.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της η κοινοτική στατιστική υπηρεσία αναφέρει ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο κατά 0,7%, ενώ σε ετήσια βάση υποχώρησαν κατά 1%.
Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών σημείωσαν άνοδο 0,5%, των διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% και των μη διαρκών αγαθών κατά 0,1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου