Μαρτίου 03, 2010

Χρυσή διάσωση για Εθνική και Eurobank!

Η διαφαινόμενη διάσωση της Ελλάδας με ευρωπαϊκή στήριξη είναι… χρυσός για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά οι προβολείς των αγορών στρέφονται ήδη στις δύο τράπεζες που αναμένουν τα μεγαλύτερα οφέλη, καθώς έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους περισσότερα από τα τρία τέταρτα των κρατικών ομολόγων που κατέχουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες.

Τους τελευταίους μήνες, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν σημαντικά τις τοποθετήσεις τους σε κρατικά ομόλογα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ (Δεκέμβριος 2009) αυτές ανέρχονταν σχεδόν σε 35 δισ. ευρώ. Η Εθνική και η Eurobank έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή, καθώς οι τοποθετήσεις τους υπολογίζονται σήμερα σε 28 δισ. ευρώ.

Μέχρι τώρα, οι θέσεις αυτές ήταν «βαρίδι» για τις δύο τράπεζες, καθώς η μεγάλη άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και η διεύρυνση των spread σώρευαν υποαξίες εκατοντάδων εκατομμυρίων, που κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους επιβάρυναν τα ίδια κεφάλαια των δύο τραπεζών. Αντίστοιχα, οι επενδυτές που γνωρίζουν τη μεγάλη έκθεση των δύο τραπεζών σε ομόλογα, ασκούσαν έντονη πίεση στις μετοχές τους.

Η εντυπωσιακή αναστροφή του κλίματος στις αγορές, φέρνει και πάλι όμως τις δύο τράπεζες στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος:

- Καθώς οριστικοποιείται το σενάριο διάσωσης της Ελλάδας από την Γαλλία και την Γερμανία, με «αντάλλαγμα» την επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας, το spread στα δεκαετή ομόλογα έχει ήδη συρρικνωθεί πολύ κοντά στις 300 μονάδες βάσης, ενώ θεαματική ήταν χθες η μείωση απόδοσης στους τίτλους μικρότερης διάρκειας (μείωση 69 μονάδων στους τίτλους διετίας!).

- Την ίδια στιγμή, σταματάει και το κερδοσκοπικό παιχνίδι κατά των ελληνικών ομολόγων μέσω της αγοράς των CDS, όπου μέσα σε δύο ημέρες (Παρασκευή και Δευτέρα) το spread έχει μειωθεί σχεδόν κατά 100 μονάδες βάσης.

- Μέσα σε λίγα 24ωρα, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν, ότι Εθνική και Eurobank έχουν ήδη καταγράψει σημαντικές υπεραξίες από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους, ενώ αν συνεχισθεί η θεαματική αντιστροφή των τάσεων θα καλύψουν το επόμενο διάστημα όλο το χαμένο έδαφος των τελευταίων μηνών αναταραχής στην αγορά ομολόγων.

- Δεν είναι τυχαίο, ασφαλώς, ότι στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση οι μετοχές της Εθνικής και της Eurobank πρωταγωνίστησαν, κλείνοντας με τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των «βαριών» τραπεζικών μετοχών του ΧΑ, τα οποία ξεπέρασαν και για τις δύο τράπεζες το 5%. Τα κέρδη, αντίστοιχα, για τις μετοχές της Alpha και της Πειραιώς, που διατηρούν μικρά χαρτοφυλάκια ομολόγων, περιορίσθηκαν σε 1,30% και 3,58%.

Στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά αναλυτές, οι μετοχές των δύο τραπεζών έχουν ταυτισθεί με το λεγόμενο «greek turn-around story», δηλαδή με το χρηματιστηριακό παιχνίδι που θα βασισθεί στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μετά την αναταραχή των τελευταίων μηνών.

Δεν είναι τυχαίο, ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street το ADR της Εθνικής έκλεισε με σημαντικά κέρδη και με συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 4 εκατ. τεμάχια. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, οι συναλλαγές στο ADR (πιστοποιητικό κατάθεσης μετοχών) δεν ξεπερνούσαν καθημερινά τα 500.000 τεμάχια…
http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/613------eurobank

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου