Μαρτίου 24, 2010

ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο VON ΔΡΟΥΤΣΑΣ

Είναι πολύ πιθανό να συζητηθεί στην Άγκυρα η υιοθέτηση νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, πιθανότατα την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη, θα μεταβεί επισκεφθεί την Τουρκία στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. και θα έχει συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη συγκυρία για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Της Αγγελικής Σπανού

Με βάση τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, θα ακολουθήσει, μέχρι το τέλος της άνοιξης, επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.
Το τελευταίο διάστημα η τουρκική αεροπορία και το τουρκικό ναυτικό προβαίνουν τακτικά σε προκλητικές ενέργειες, υπενθυμίζοντας τις μονομερείς απαιτήσεις τους στο Αιγαίο. Είναι αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους θεωρείται πολύ πιθανό να συζητηθεί στην Άγκυρα η υιοθέτηση νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Οι πρωθυπουργοί Παπανδρέου και Ερντογάν, άλλωστε, ανταλλάσσοντας επιστολές, έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία ενός συμβουλίου υψηλής συνεργασίας, δηλαδή στην αναβάθμιση του πολιτικού και υπηρεσιακού διαλόγου. Ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα και η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον κατά τις πρόσφατες συνομιλίες τους με τον Γ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον ενθάρρυναν την εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, ειδικά για το Αιγαίο. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι κεντρική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς παραμένει η σύνταξη συνυποσχετικού για την παραπομπή της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ σταθερός στόχος της διπλωματίας Παπανδρέου από την εποχή του Ελσίνκι ήταν η υπογραφή συμφώνου μη επίθεσης, ώστε να καταργηθεί στην πράξη το casus belli για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Σκοπιανό και... φορολογικό

Η κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά αναμένεται να συμπέσει με την κινητικότητα στο Σκοπιανό, καθώς αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι. Υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ότι θα ασκηθούν αμερικανικές και κοινοτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση Γκρούεφσκι για να αποδεχτεί το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” προκειμένου να ενταχθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Η ελληνική πλευρά, πάντως, δεν τρέφει μεγάλες προσδοκίες για θετική έκβαση της προσπάθειας, δεδομένης της δυσκολίας συνεννόησης με την εθνικιστική ηγεσία των Σκοπίων.

Στο εσωτερικό του υπουργείου Εξωτερικών υπάρχει έντονος αναβρασμός λόγω της κατάργησης της φοροαπαλλαγής του επιδόματος αλλοδαπής, το οποίο στο εξής θα εντάσσεται στη φορολογητέα ύλη των τακτικών αποδοχών όσων υπηρετούν στο εξωτερικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει μείωση κατά ένα τρίτο των μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων στις διπλωματικές αρχές εκτός συνόρων, και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σήμερα (08.00-12.00) όλοι οι κλάδοι εργαζομένων στο ΥΠΕΞ πραγματοποιούν στάση εργασίας και έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νεοκλασικό κτίριο της Β. Σοφίας 5.


Η σκοπιανή εκδοχή της λύσης

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων Dnevnik, το πιθανότερο πακέτο λύσης που θα προταθεί το επόμενο διάστημα έχει ως εξής:
- Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (Republic of North Macedonia), για χρήση στον ΟΗΕ, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στον ΟΑΣΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και φόρα.
- Σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για χρήση του νέου ονόματος στις διμερείς σχέσεις των χωρών με την ΠΓΔΜ.
- Το νέο σύνθετο όνομα θα αναγράφεται στα διαβατήρια στην αγγλική και τη γαλλική, καθώς και στο μητρώο του ΟΗΕ στο οποίο προσδιορίζεται η εθνικότητα (Nationality of Republic of North Macedonia). Στα διαβατήρια θα αναγράφεται και το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ, “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, γραμμένο στο κυριλλικό αλφάβητο.
- Η γλώσσα θα αναγράφεται στο μητρώο του ΟΗΕ ως “makedonski”, χωρίς μετάφραση στην αγγλική είτε σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα του οργανισμού. Στα διαβατήρια της ΠΓΔΜ προβλέπεται ότι θα αναγράφεται το νέο όνομα της χώρας στην αγγλική και τη γαλλική αλλά και το συνταγματικό όνομα της χώρας, γραμμένο στο κυριλλικό αλφάβητο.
- Το συνταγματικό όνομα της χώρας θα μπορεί να χρησιμοποιείται εντός της ΠΓΔΜ και από τις χώρες που θα αποφασίσουν να αναφέρονται στην ΠΓΔΜ υπό το συνταγματικό της όνομα.

makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου