Ιουνίου 23, 2010

Επισκόπηση Τύπου

Οι βελτιώσεις στις αλλαγές για τις εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό και οι αντιδράσεις κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων, η ήττα της εθνικής μας ομάδας με 2-1 από την Αργεντινή και ο αποκλεισμός της από τη συνέχεια της διοργάνωσης του Μουντιάλ, καθώς και οι προοπτικές για συγχώνευση ελληνικών τραπεζών κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Τετάρτη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μπροστά για τη Νέα Ελλάδα της Ελπίδας". Το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου της ΝΔ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "μπροστά για τη Νέα Ελλάδα της Ελπίδας" είναι σύμφωνα με πληροφορίες μας, το σύνθημα του κρίσιμου 8ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ, το οποίο θα διεξαχθεί από την ερχόμενη Παρασκευή μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής. Ο Αντώνης Σαμαράς, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών την Παρασκευή στις 19.30 αναμένεται να δώσει μεγάλη έμφαση στην ανάγκη του ιδεολογικού αγώνα που πρέπει να δώσει η παράταξη, εστιάζοντας και πάλι στον κοινωνικό φιλελευθερισμό".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Έργο ΠΑΣΟΚ η στρατιά νεόπτωχων. Έκρηξη φτώχειας στην Ελλάδα δείχνει το Ευρωβαρόμετρο".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "αίσθηση προκαλούν τα αποκαλυπτικά στοιχεία της έρευνας, καθώς πάνω από τέσσερις στους δέκα (43,9%) Έλληνες δηλώνουν ότι δίνουν καθημερινά "μάχη" για να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νοικοκυριού".

Η ΑΥΓΗ: "Βράζει το ΠΑΣΟΚ. Αλλαγές - κοροϊδία από την κυβέρνηση για να συγκρατήσει τους βουλευτές του κόμματος".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με τρεις κινήσεις προσπαθεί η κυβέρνηση να ανακόψει τις αντιδράσεις βουλευτών της για το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Αναβάλλει για μία εβδομάδα, στις 30 Ιουνίου, την κατάθεση του επίμαχου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στο οποίο θα συμπεριληφθούν και οι διατάξεις για τα εργασιακά. Κάνει οριακές αλλαγές για να χρυσώσει το χάπι των απολύσεων, αυξάνοντας από 4 σε 6 μήνες την προειδοποίηση για την απόλυση".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αδειάζει τη σαβούρα το πολιτικό σύστημα για να μην καταρρεύσει. Συμφωνία των Γερμανών της Siemens με τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να "κάψουν" για τις μίζες ανενεργά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "κλείδωσε" για τη μητρική SIEMENS η απόφαση να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια πιέσεων προς τη SIEMENS HELLAS προκειμένου το ελληνικό παράρτημα να παραδώσει στην Εξεταστική στοιχεία που αφορούν τις μίζες για συμβάσεις που εξασφάλισε η πολυεθνική την τελευταία δεκαετία και λαδώματα πολιτικών".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Επιστολή - φωτιά για νέο ψαλίδι στις συντάξεις. Τέσσερις θετικές αλλαγές στο Εργασιακό αλλά...".

Η εφημερίδα γράφει ότι "με τέσσερις βελτιώσεις στις διατάξεις για τις εργασιακές σχέσεις, η κυβέρνηση εκτόνωσε χθες τις αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή όμως η τρόικα ζητεί ακόμη πιο επώδυνες ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και επέκταση στον ιδιωτικό τομέα των διατάξεων που θα ισχύσουν στο Δημόσιο για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στις εργαζόμενες μητέρες και την επίσπευση του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής τους".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Έπεσαν οι μάσκες. Οι ανεπαίσθητες αλλαγές στο εργασιακό ήραν τις... αντιδράσεις".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "για τα μάτια του κόσμου φαίνεται ότι ήταν όλες οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, καθώς με οριακές αλλαγές που έκανε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος έμειναν ικανοποιημένοι".

ΕΘΝΟΣ: "Στροφή σε σχολές που δίνουν δουλειά. Πανελλαδικές: Η κρίση αλλάζει τις προτιμήσεις των μαθητών".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αλλάζουν "ρότα" οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών όσον αφορά τις επιλογές σχολών στο μηχανογραφικό, σταθμίζοντας τις περιορισμένες πλέον ευκαιρίες στον δημόσιο τομέα και βλέποντας με πιο θετικό "μάτι" γνωστικά αντικείμενα που θα τους επιτρέψουν στο μέλλον να εργαστούν πιθανόν σε χώρες του εξωτερικού".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κερκόπορτα άλωσης της Κρήτης. Με την ανοχή των αρχών και την αδιαφορία του Υπουργείου Εξωτερικών δεκάδες Τούρκοι κάνουν φύλλο και φτερό τα αρχεία του νησιού και αναζητούν τους τίτλους ιδιοκτησίας των προγόνων τους".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ακούγεται ως είδηση - ανέκδοτο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή. Οι απόγονοι των Τουρκοκρητών που έφυγαν από το νησί μετά την αυτονομία του νησιού και την ενσωμάτωσή της με τον Εθνικό Κορμό ψειρίζουν όλες τις υπηρεσίες του νησιού και ψάχνουν τίτλους ιδιοκτησίας των προγόνων τους".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Στον "αέρα" το απαράδεκτο ψαλίδισμα μισθών - συντάξεων". "Βόμβα" από τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γ. Κασιμάτη".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τα μέτρα αυτά της κυβερνήσεως όπως και άλλα του μνημονίου είναι αντίθετα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αλλά και με το Σύνταγμα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αρένα το ΠΑΣΟΚ. 350 συνδικαλιστές "πήραν με τις πέτρες" τον Ξυνίδη για το "Εργασιακό Νταχάου".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε αρένα μετετράπη χθες ο πέμπτος όροφος τις Ιπποκράτους, με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη να ακούει τα εξ αμάξης από δεκάδες συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και στο τέλος να φυγαδεύεται πριν η κατάσταση εκτραχυνθεί".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πυρετός στις τράπεζες. Προετοιμάζεται το έδαφος για αλλαγή σκηνικού με συγχωνεύσεις".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κινήσεις για τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο εύρωστων τραπεζικών σχημάτων φαίνεται να δρομολογούνται υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλος, επανέλαβε χθες ότι στην ελληνική αγορά θα έπρεπε να δημιουργηθούν 2,5 τράπεζες "ευρωπαϊκού μεγέθους". Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η διοίκηση της Εθνικής".

ΕΣΤΙΑ: "Η δημιουργία πάρκων στην Αθήνα. Οι προτάσεις των E.P. Mawson και Στ. Μάνου".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "σήμερα, με την πτώση των αξιών στις πυκνοκατοικημένες περιοχές των Αθηνών, καθίσταται ακόμη πιό εφικτή. Αν λοιπόν η Κυβέρνησις Παπανδρέου θέλη να βελτιώση κάπως την κατάσταση στην ασφυκτιώσα Αθήνα, δεν έχει παρά να εξετάση τις προ 80ετίας προτάσεις του Prentice Mawson και τις αντίστοιχες του κ. Στέφανου Μάνου".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η κυβέρνηση ακροβατεί μεταξύ ΠΑΣΟΚ και τρόικας για εργασιακό και ασφαλιστικό".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε επίδειξη ακροβασίας ανάμεσα στην ικανοποίηση των απαιτήσεων της τρόικας και στον κατά το δυνατόν μετριασμό των αντιδράσεων και της πίεσης που ασκείται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ υποχρεώνεται η κυβέρνηση, στην τελική ευθεία για τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Αλλαγές ασπιρίνες για τα εργασιακά...ανακοίνωσε ο Ανδ. Λοβέρδος".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "αλλαγές στις ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος για τα εργασιακά , ανακοίνωσε μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από τα συνδικάτα και τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν, ακόμη και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ".

ΤΑ ΝΕΑ: "Εργασιακά : Αλλαγές -ανάσες".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "βελτιωτικές αλλαγές στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά ανακοίνωσε ο κ. Α. Λοβέρδος, μετά τις μεγάλες αντιδράσεις. Μεταξύ άλλων, αυξάνεται ως και δύο μήνες ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση και προστατεύονται οι εργαζόμενοι από την ηλικία των 55 ετών και όχι από την ηλικία των 57 ετών".

Η ΝΙΚΗ: "Σύμβαση εθνικής υποτέλειας. Έτσι μας έδεσαν χειροπόδαρα ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "οι διεθνείς πιστωτές μας, έχουν ακόμη και δικαίωμα κατάσχεσης της περιουσίας του Δημοσίου. Σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών, θα εκδίδεται διαταγή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο".

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Έφεραν νόμιμα 6 εκατ. ευρώ για μίζες! Με τη ρύθμιση Αλογοσκούφη για το μαύρο χρήμα το 2005".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τη "λογική" και τις τεχνικές διακίνησης μαύρου χρήματος, με το οποίο η Siemens πριμοδοτούσε στελέχη του ΟΤΕ (ενδεχομένως και Έλληνες πολιτικούς) προκειμένου να κάνει τις δουλειές της, εξασφαλίζοντας υψηλότατη κερδοφορία, περιγράφει "απόρρητο και εμπιστευτικό" έγγραφο το οποίο έχει στην κατοχή του το "Π".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εργασιακό - Ασφαλιστικό στη λαιμητόμο των κερδών. Ελίσσεται και απειλεί η κυβέρνηση".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ελιγμοί της κυβέρνησης είναι ορισμένες επουσιώδεις αλλαγές στο Εργασιακό, που δε θίγουν στο ελάχιστο την ουσία του εργατοκτόνου νομοσχεδίου, προκειμένου να προωθήσει το σύνολο των εργοδοτικών αξιώσεων,να ξεγελάσει το λαό και να νομιμοποιήσει τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα".

Η ΧΩΡΑ: "Εκβιάζει η τρόικα για πιο σκληρό ασφαλιστικό"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η τρόικα εκβιάζει για πιο σκληρό ασφαλιστικό και η κυβέρνηση - που κατά τον πρωθυπουργό "δεν εκβιάζεται" - στην πραγματικότητα υποκύπτει στους εκβιασμούς. Έτσι χθες δεν τόλμησε να φέρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το εργασιακό στην Βουλή".

City Press: "Ευρωβαρόμετρο για Ελλάδα: Ρεκόρ φτώχειας και απαισιοδοξίας. "

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "πιο αισθητή η κρίση στη χώρα μας. Το 93,7% των Ελλήνων διαπιστώνει αύξηση της φτώχειας. Επτά στους δέκα πολίτες προβλέπουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης τον επόμενο χρόνο. Το 44% δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στα έξοδα του νοικοκυριού".

Metro: "Παζάρι μέχρι την τελευταία στιγμή".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για επιπλέον παρεμβάσεις , έστω και την τελευταία στιγμή".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Στα ίδια έργα θεατές....Μεγαλεπήβολα σχέδια για τη Θεσσαλονίκη".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Τινάζονται στον αέρα οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας με την κατάργηση της διαιτησίας".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: " Ακριβό μου...ταξί. Από την 1η Ιουλίου επιπλέον 11% στο κόμιστρο λόγω ΦΠΑ".


ΕΞΠΡΕΣ: "Προειδοποίηση 1-6 μηνών για μειωμένη αποζημίωση".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με τριβές για την ουσιαστική κατάργηση της διαιτησίας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος κατάφερε να αντιπαρέλθει τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και να συμπεριλάβει στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αναδίπλωση από τη Moody΄s. Δεν είναι πιθανή η αναδιάρθρωση του χρέους".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αλλαγή στάσης απέναντι στην ελληνική οικονομία από τον οίκο αξιολόγησης Moody΄s. Όπως τόνισε ο B. Oosterveld σε δηλώσεις του σε διεθνές πρακτορείο, "είναι πολύ δύσκολο να περιμένουμε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, μεσοπρόθεσμα ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θεωρείται αδιανόητο, αλλά η πιθανότητα είναι πολύ μικρή". Θετικές δηλώσεις και από τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου".

ΚΕΡΔΟΣ: "Αιμοδοσία" μισού δισ. ευρώ από τις εισηγμένες εταιρείες. Τι θα πληρώσει κάθε εταιρεία λόγω της έκτακτης εισφοράς".

Η εφημερίδα γράφει ότι "περίπου 450 εκατ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν μέχρι στιγμής οι εισηγμένες λόγω της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής ευθύνης για τα κέρδη του 2009. Το "Κ" συγκέντρωσε και παραθέτει αναλυτικά τις εισφορές των εταιρειών, όπως τις έχουν υπολογίσει και ανακοινώσει οι ίδιες στο ΧΑ, ύστερα από σχετικό αίτημά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πρώτο τεστ δανεισμού με έντοκα 4,9 δισ.ευρώ".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "για το πρώτο τεστ δανεισμού , μετά την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης, προετοιμάζεται μεθοδικά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με εκδόσεις εντόκων γραμματίων, στο πρώτο 20ήμερο του Ιουλίου".

Πηγή: www.athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου