Ιουνίου 29, 2010

Μόνιμη τουρκική ναυτική παρουσία στην Κύπρο

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού σταθμού «Σίγμα» η Άγκυρα θα έχει πλέον μόνιμη ναυτική παρουσία στα Κατεχόμενα, καθώς από το καλοκαίρι του 2011 θα ελλιμενίζεται ένα υποβρύχιο του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (ΤDK) στη Γιαλούσα, σε μια περίοδο που ήδη θα προχωράει στην Τουρκία η κατασκευή των νέων υποβρυχίων Τύπου 214ΤΝ.
Σύμφωνα με πηγές του ρεπορτάζ, η εξέλιξη συνδέεται άμεσα με την εύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ), την οποία άλλωστε δεν αναγνωρίζει το τουρκικό καθεστώς.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου κληθείς χθες να σχολιάσει τις πληροφορίες που μετέδωσε ο σταθμός, γνωστοποίησε πως «όντως η Τουρκία έχει παραγγείλει νέα υποβρύχια και πως στη Γιαλούσα υπήρχε ένα καταφύγιο ψαράδων που μετατράπηκε σε μαρίνα για πολυτελή σκάφη». Τόνισε, όμως, ότι «από κει και πέρα δεν υπάρχει τίποτα που να σχετίζει αυτά τα γεγονότα με αυτό που έχει μεταδοθεί, ότι δηλαδή ετοιμάζεται ένα καταφύγιο για υποβρύχια που θα έχει να κάνει και με την ΑΟΖ Κύπρου. Άρα, τίποτα δεν υπάρχει προς αυτήν την κατεύθυνση».
Οι πληροφορίες του «Σίγμα» επιμένουν ότι ο χώρος που θα φιλοξενηθεί το υποβρύχιο του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας έχει σχεδόν τελειώσει κατασκευαστικά και βρίσκεται δεξιά από το κεντρικό κτίριο της λεγόμενης μαρίνας. Μάλιστα στη περιοχή εκτελεί εργασίες και ειδικό μηχάνημα για την εκβάθυνση της θάλασσας, ενώ η περιοχή φυλάσσεται από τον Τουρκικό στρατό και αστυνομικούς του ψευδοκράτους, γεγονός που κάνει την προσέγγιση από τις κάμερες του σταθμού πολύ δύσκολη.
Παράλληλα, διορθώνοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο το ρεπορτάζ επισημαίνει πως «η Τουρκία δεν παρήγγειλε νέα υποβρύχια. Η Άγκυρα τον Ιούλιο του 2009 και συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός της χώρας Ταγίπ Ερτογάν συμφώνησε με Γερμανική εταιρεία για ναυπήγηση 6 υποβρυχίων τύπου Τ-214ΤΝ. Τα υποβρύχια θα κατασκευαστούν όλα στα ναυπηγεία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Γκιολτσύκ το 2014, πλην ενός το οποίο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα είναι έτοιμο τον Γενάρη του 2011 και από το καλοκαίρι του ιδίου χρόνου θα ελλιμενίζεται στη λεγόμενη μαρίνα του ψευδοκράτους στη Γιαλούσα».

Πηγή : http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου