Ιουλίου 13, 2010

Συναντήσεις Γ. Μανιάτη με Αμερικανούς αξιωματούχους

Σειρά επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας είχε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, κατά την τριήμερη επίσκεψη (από 7 έως 9 Ιουλίου) που πραγματοποίησε στην Ουάσιγκτον, από κοινού με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, στο πλαίσιο της διμερούς Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας (E.C.C.C) Ελλάδας - ΗΠΑ.

Ο κ. Μανιάτης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για θέματα Οικονομίας, Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Jose Fernandez, τη βοηθό Υφυπουργό Ενέργειας αρμόδια για την Ευρώπη, δρ. Phyllis Yoshida, καθώς και υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη, τους -μεταξύ άλλων- Daniel Stein και Rebecca Neff, συμβούλους του Ειδικού Απεσταλμένου για θέματα Ενέργειας Ευρασίας, Πρέσβη Richard Morningstar.

Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, ανέλυσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής, ενώ με τους συνομιλητές του εξέτασαν τις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της Πράσινης Ανάπτυξης, των Ανανεώσιμων Πηγών, της Ενεργειακής Απόδοσης και της Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Σημαντικό σημείο κοινού ενδιαφέροντος αναδείχθηκε η στρατηγική για: υλοποίηση αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων, βιοκαύσιμα, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, έξυπνα δίκτυα και διεσπαρμένη ηλεκτροπαραγωγή. Ακόμη, συμφωνήθηκε να υπάρξει στενότερη συνεργασία ανάμεσα στο ΚΑΠΕ και το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας των ΗΠΑ (NREL), καθώς και να υπογραφή Μνημόνιο Συνεργασίας για ζητήματα Πράσινης Ενέργειας, κατά τη διάρκεια της επόμενης συνάντησης της Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Τέλος, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα του Οργανισμού Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ), στο πλαίσιο της Στρατηγικής «Black Sea Turns Green», που θα ολοκληρωθεί με την πραγματοποίηση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου