Ιουλίου 13, 2010

Αποχωρεί η Εθνική Τράπεζα από την Τουρκία - Πουλάει την Finansnank - Αδιέξοδη και ζημιογόνα η αγορά

Ένα ταξίδι, μια μυστική συνάντηση, μία εξίσου μυστική διαβούλευση, αλλά σε όλα αυτά το αποτέλεσμα μετράει: Η Εθνική Τράπεζα αποχωρεί, σύμφωνα με αποκάλυψη της "Σαμπάχ", από την Τουρκία και αυτό είναι αποτέλεσμα της διαβούλευσης σε κορυφαίο επίπεδο. Η διαβούλευση έλαβε χώρα στην Άγκυρα μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου και του προέδρου του τουρκικού Κρατικού Συμβουλίου Τραπεζικού Ελέγχου, Τεβφίκ Μπιλγκίν, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η φημολογία περί πώλησης του 30% της Finansbank από την Εθνική, γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ...Έλληνας διοικητής, Γιώργος Προβόπουλος, πριν από 10 ημέρες πραγματοποίησε «κρυφή» επίσκεψη στην Άγκυρα. Η εφημερίδα γράφει πως αν και υπήρξε η πληροφορία ότι ο κ. Γ. Προβόπουλος θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας και το γενικό γραμματέα του Θησαυροφυλακίου, τελικά έγινε συνάντηση μόνο με τον Τ. Μπιλγκίν.

Το τουρκικό Κρατικό Συμβούλιο Τραπεζικού Ελέγχου είχε χαρακτηρίσει την επίσκεψη «εθιμοτυπική». Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, «δεν πέρασαν δύο εβδομάδες και η ελληνική εφημερίδα "Το Βήμα" έγραψε ότι η "Η Φινάνσμπανκ πωλείται".

Σύμφωνα με το ελληνικό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται η «Σαμπάχ», η πώληση θα γίνει λόγω της έλλειψης ρευστότητας, αλλά και του γεγονότος ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους πολλά ομόλογα του δημοσίου, που έχουν χάσει την αξία τους. Ο όμιλος της Εθνικής - γράφει η τουρκική εφημερίδα, αντλώντας πληροφορίες από το ελληνικό δημοσίευμα - φημολογείται ότι σκοπεύει κατ` αρχάς να πουλήσει το 30% της Φινάνσμπανκ, προκειμένου να αντλήσει ρευστό περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

To θέμα είναι γιατί αποχωρεί η Εθνική Τράπεζα από την Τουρκία. Νομίζουμε ότι η απάντηση έχει ήδη δοθει από τον Τούρκο επικεφαλή της τράπεζας: "Ούτε ένα ευρώ της Finansbank δεν θα βγει εκτός Τουρκίας". Αυτά είναι τα αποτελέσματα οικονομικών κινήσεων που αγνοούν το πολιτικό υπόβαθρο...

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου